września 29, 2014

lazania


Chyba każdy ma swój przepis na lazanię. Moja musi zawierać sos beszamelowy i mozzarellę. Do przygotowania mięsnego sosu możemy użyć pomidorów w dowolnej postaci: koncentratu, przecieru, pomidorów świeżych lub z puszki, passaty...Jeśli zależy nam na tym, aby lazania się nie rozpadła, warto ułożyć jej płaty na przemian - pierwszą warstwę poziomo, drugą pionowo, trzecią znów poziomo. Dobrze też nie przesadzić z ilością beszamelu i troszkę ją przestudzić po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego:)

dla 2-3 osób:
ok. 8 płatów lazanii
cebula
500 g mięsa mielonego
4 łyżki koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek,
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan

 Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso, doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron, uważając, by płaty lazanii się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać płaty lazanii, na nich trochę beszamelu i sera, mięso, kolejne płaty... Na końcu polać beszamelem i posypać serem. Piec ok 20 min w temp 180 stopni.


12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię lazanie, choć są pracochłonne do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny patent na "zgrabną" lazanię po upieczeniu :) uwielbiam to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli dodam sos beszamelowy do zapiekanek, to wiadomo, że sukces jest murowany. Pysznie zrobiłaś tę lazanię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię lazanię i robię ją na różne sposoby:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :)
    Jeśli masz ochotę napisać kilka słów o sobie zapraszam do zabawy VBA, udział mile widziany acz nieobowiązkowy :) szczegóły u mnie. Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię lasagne, ale przyznam, że najlepszą robi mój chłopak ;-)) także ja tylko podpatruję hehhe ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ech ,jaka wspaniała ta lazanie jaka apetyczna ,oj zjadłabym kawałeczek
    Nigdy ,osobiście nie robiłam lazanie ale ,twój przepis wypróbuję ,może się uda
    Moi chłopacy uwielbiają ...
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam lazanię! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie "lekcje w kuchni" to ja mogłabym pobierać! Uwielbiam kuchnię włoską, jestem jej szczerą i prawdziwą fanką. Lazania to jedno z moich ukochanych dań, choć też baaardzo sycące i kaloryczne. Świetny przepis, taki logiczny, a nie jak większość w Internecie. Pozdrawiam cieplutko i w chwili wolnego czasu zapraszam do mnie na www.megly.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulubione danie mojego syna :) Ja czasem rezygnuję z beszamelu i daję marinarę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam włoską kuchnię. Lubię wszelkiego rodzaju makarony, a lasagne zdecydowanie króluje u mnie w jadłospisie. Twoja wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój syn uwielbia lazanie. Oj dawno jej nie robiłam. Twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger