Mamy sezon jabłkowy. Te pyszne owoce możemy wykorzystać do przygotowania wielu ciast i deserów, sosów, soków czy kompotów. Dziś na blogu propozycja na banalnie proste jabłka w gęstym cieście naleśnikowym. Jest to jeden z tych przepisów, przy których nie należy zbytnio przejmować się podaną w nim ilością składników. Mąki i mleka należy dodać tyle, aby położona na patelni warstwa ciasta utworzyła placuszek i nie rozpłynęła się. Gęstość masy można wypróbować na pierwszym racuszku. Smacznego:)
ok. 2 szklanek mąki
ok. szklanki mleka (lub więcej, do gęstości ciasta naleśnikowego)
jajko
ok. 4 jabłek
Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy więcej mąki. Dorzucamy jabłka, łączymy delikatnie z masą. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.
Dawno już ni jadłam, dzięki za przypomnienie:)
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszne:) dla mnie to smak dzieciństwa...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam częściej do siebie :)
placuszki jak u mamy :)
OdpowiedzUsuńmniam! jak u babci!
OdpowiedzUsuńMoja rodzina je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :)
OdpowiedzUsuńTak niewiele trzeba, żeby zrobić pyszne danie na słodko.
Pozdrawiam.
Rewelacja,uwielbiam placuszki a z jabłkami i cukrem pudrem to ,niebo dla podniebienia
OdpowiedzUsuńOj delicje!!!