września 09, 2014

placuszki z jabłkami

Mamy sezon jabłkowy. Te pyszne owoce możemy wykorzystać do przygotowania wielu ciast i deserów, sosów, soków czy kompotów. Dziś na blogu propozycja na banalnie proste jabłka w gęstym cieście naleśnikowym. Jest to jeden z tych przepisów, przy których nie należy zbytnio przejmować się podaną w nim ilością składników. Mąki i mleka należy dodać tyle, aby położona na patelni  warstwa ciasta utworzyła placuszek i nie rozpłynęła się. Gęstość masy można wypróbować na pierwszym racuszku. Smacznego:)

ok. 2 szklanek mąki
ok. szklanki mleka (lub więcej, do gęstości ciasta naleśnikowego)
jajko
ok. 4 jabłek

Jabłka obieramy, kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy więcej mąki. Dorzucamy jabłka, łączymy delikatnie z masą. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć do zrumienienia. Posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. Dawno już ni jadłam, dzięki za przypomnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm pyszne:) dla mnie to smak dzieciństwa...
    Pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pysznego :)
    Tak niewiele trzeba, żeby zrobić pyszne danie na słodko.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja,uwielbiam placuszki a z jabłkami i cukrem pudrem to ,niebo dla podniebienia
    Oj delicje!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger