Dzisiejszy przepis to najpyszniejsze danie ze schabu, jakie miałam okazję spróbować. Nie wiem, czy w Neapolu faktycznie jada się to danie,ponieważ podczas wizyty w tym pięknym mieście zjadłam tylko smaczną pizzę:) Takie mięso podane w towarzystwie aromatycznego, pomidorowego sosu i makaronu na pewno jednak przypomina mi wakacje we Włoszech. Polecam,, smacznego:)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/03/schab-po-neapolitansku.html
około 600 gramów schabu bez kości pokrojonego w plastry
2 papryki
200 gramów pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
cebula
1/3 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano lub mieszanki ziołowej do pizzy
Schab umyć, osuszyć. Mięso podsmażyć z czosnkiem na głębokiej patelni, zalać wrzątkiem lub bulionem tak, by płyn przykrywał mięso,
przyprawić, gotować pod przykryciem około 40 minut.Pieczarki umyć,
osuszyć, pokroić na plasterki, podsmażyć.Papryki pokroić w paseczki,
cebulę w piórka, podsmażyć na tym samym oleju, co wcześniej mięso z
czosnkiem. W połowie duszenia mięsa wrzucić warzywa i grzyby do
sosu. Kiedy schab będzie już miękki, uzupełnić sos wodą, dodać
koncentrat, zagotować, zagęścić mąką wymieszaną z wodą, ewentualnie
doprawić.
września 12, 2014
schab po neapolitańsku
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
kuchnia włoska
,
mięso
,
obiad
,
papryka
,
pieczarki
,
pomidory
,
schab
,
sos pomidorowy
łał! wygląda przepysznie! kiedy ja ostatnio jadłam schab...
OdpowiedzUsuńTakiej wersji schabu jeszcze nie znałam. Wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, chętnie go wykorzystam.
OdpowiedzUsuńo proszę! wspaniały pomysł na schab :)
OdpowiedzUsuńSmaczny sposób na schab :)
OdpowiedzUsuńKoljejny przepis do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :) Zapisuję, na pewno kiedyś się przyda!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis - takiego schabu nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZ pewnością smakowało wybornie!
OdpowiedzUsuńSchab wspaniały i aromatyczny od samego patrzenia już ślinka leci
OdpowiedzUsuńEch zjadłabym porcyjkę ) Pycha