To ciasto jest naprawdę najprostsze na świecie, a przepis ten jest niezwykle popularny we Francji, Włoszech i Maroku. Tak naprawdę wystarczy wszystkie składniki kilka razy wymieszać łyżką, a przedtem pamiętać o tym, że do odmierzania składników ma nam posłużyć kubeczek po jogurcie. Ja wykorzystałam małą kwadratową foremkę (25x25), ale można też wlać ciasto do keksówki lub małej tortownicy (20 cm średnicy). Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, smacznego:)
Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/italian-pound-cake/
jogurt naturalny o pojemności 170-180 g (kubeczek po jogurcie posłuży do odmierzania reszty składników),
kubeczek oleju,
3 kubeczki mąki,
2 kubeczki cukru,
3 jajka,
skórka z jednej cytryny,
szczypta soli,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus odrobinę wrzącej wody, wiórki kokosowe
Mąkę, skórkę i proszek wymieszać, W drugiej misce połączyć trzepaczką
resztę składników, połączyć wszystkie składniki i szybko wymieszać
(tylko do połączenia składników). Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Pieczemy około 30-40 minut w temp 180 stopni. Studzimy w wyłączonym
piekarniku, a po ostudzeniu lukrujemy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasta na jogurcie to jedne z moich ulubionych ciast, takie miękkie i wilgotne :)
OdpowiedzUsuńwygląda wyśmienicie,wyrósł znakomicie
OdpowiedzUsuńChce go, chce go zjeść !
OdpowiedzUsuńtakie proste, a jakie efektowne! pychotka :)
OdpowiedzUsuńFajnie opisałaś, nazwałaś i ... upiekłaś to ciasto. Na pewno nie zapomnę takiej proporcji do wypieku tego ciasta. Przyda się. Fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię proste a bardzo smaczne i efektowne ..Ostatnio własnie lubię ciasta bez kremów ,przede wszystkim nie są tak kaloryczne
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto na pewno smakuje wybornie ,zapiszę ten przepis..Pyszności
Ja bardzo rzadko robię z kremem, no chyba że tarty:) najbardziej lubię właśnie takie proste, domowe, ucierane ciasta:)
UsuńWszystkie Twoje dania wyglądają przepysznie! :) Ale mi smaku narobiłaś na takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci Dziękuję za napisanie posta, bardzo świadomie dbasz o swoje włoski :) Świetny post :) Dziękuję jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam! :)
Natalio super przepis, już go sobie zapisałam :-) ciacho wygląda pyszne i z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ,pulchniutkie.
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie :) to jest to co kocham najbardziej !
OdpowiedzUsuńale wyrósł! Proporcje opisane świetnie ;) Dzięki, mam nadzieję, ze skorzystam :)
OdpowiedzUsuńja dziś robiłam ciasto na maślance, na jogurcie spróbuję w przyszły weekend:)
OdpowiedzUsuńznowu zachęcasz :)
OdpowiedzUsuńZnam je i szczerze uwielbiam. Jest proste w wykonaniu, pyszne i zawsze wychodzi. Cudownie u Ciebie wygląda. Poproszę kawałeczek do śniadanka ;)
OdpowiedzUsuńPodobny przepis do mojego, tyle, że ja robię z tego babkę jogurtową. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńznam ten przepis czesto robie :)
OdpowiedzUsuńmozesz kliknac u mnie w ostatnim poscie jesli to nie problem :*
http://zielonoma.blogspot.it/2014/10/cookies.html
pyszonsci ;)
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo proste:)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząco wygląda,szkoda tylko,że nie będę mogła go zrobić :)
OdpowiedzUsuńFajne są takie proste przepisy:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje :) na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda na mega proste :D
OdpowiedzUsuńTakie są najlepsze :D
Uwielbiam to ciacho jest przepyszne !
OdpowiedzUsuńrobiłam go już dawno, dawno, musze sobie odświeżyć ten przepis :-))
OdpowiedzUsuńOj takie ciacho to ja bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńMam ochotę na taką smaczną prostotę! Tak, własnie tego mi teraz trzeba!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy do nas.
Kolejny dowód na to, że najprostsze jest najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMy lubimy takie przepisy i takie ciasta.Pozdrawiamy cieplutko::)
Dzięki za przepis. Nie dodajesz cukru? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOczywiście, dodaję:) przepis już poprawiony, dziękuję za zwrócenie uwagi na ten błąd i pozdrawiam:)
Usuń:)
UsuńMam ochotę na takie ciasto :) Może zrobię je niedługo
OdpowiedzUsuńZamiast jogurtu naturalnego dodałam jagodowy i chyba troszke za mało bo ciasto bylo za suche, do tego zamiast skórki z cytryny dodałam skarmelizowana skórke z pomaranczy i chyba tez troszke za duzo :/ do tego napisalas olej - miałam jedynie oliwe z oliwek i ja dodalam... dla mnie spoko ale mój chłopak czuje posmak oliwek i w ogole mu nie smakuje..ach jeju chyba kiepska ze mnie kucharka :P
OdpowiedzUsuńFaktycznie wybrane dodatki mogły zdecydowanie zmienić smak i strukturę ciasta - oliwy z oliwek raczej nie dodajemy do ciast, ponieważ ma bardzo wyrazisty smak, który niezbyt pasuje do deserów:) Naturalnego jogurtu też nie zmieniałabym na owocowy. Na przyszłość radzę używać oleju o neutralnym smaku na przykład rzepakowego, słonecznikowego czy z winogron, a jeśli jogurt to tylko naturalny lub grecki, ew. kwaśna śmietana. Pozdrawiam:)
Usuń