października 31, 2014

pieczeń rzymska

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczenie, bo są pyszne i efektowne. Nie są też aż tak pracochłonne - mięso z pozostałymi składnikami wystarczy wymieszać i włożyć do keksówki. Dobre tez na zimno, jako dodatek do kanapek. Polecam, smacznego:)

 Źródło: http://anikagotuje.blogspot.com/2013/02/pieczen-rzymska-z-jajkiem.html

1,2 kg mielonego mięsa wieprzowego ( najlepiej z łopatki),
czerstwa bułka,
cebula,
2 surowe jajka,
5 jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka pieprzu, pół łyżeczki mielonej ostrej papryki, duża łyżka majeranku,pół łyżeczki granulowanego czosnku,
masło do smarowania formy,bułka tarta do obsypania formy

 Namoczoną i odciśniętą z wody lub mleka kajzerkę dodać do mięsa razem z zeszkloną cebulką. Dodać do mięsa. Do masy wbić dwa surowe jajka, przyprawić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać tartą bułką Na dno wyłożyć około połowę mięsnej masy i pośrodku wzdłuż dłuższego boku zrobić lekkie wgłębienie łyżką. We wgłębieniu układać ugotowane na twardo jajka. Na jajka nałożyć pozostałą część masy mięsnej dociskając ją dokładnie do brzegów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 80 minut.

28 komentarzy:

  1. zawsze mnie zachwycało to jajo w tej pieczeni :D świetna Ci wyszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda. Nigdy takiej pieczeni nie jadłam ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko raz robiłam taką pieczeń, i znów mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda ładnie, smakuje na pewno też. Może kiedyś spróbuję.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam tę pieczeń :) musze w końcu zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam takiej pieczeni, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, bardzo lubię takie mięsne kombinacje pieczeniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No proszę jakie fajne danie :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Są potrawy, o których się zapomina. Tak też jest z pieczenią rzymską. Super, że przypomniałaś ten przepis. Fantastycznie zrobiłaś swoją pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo, jak ja dawno nie jadłam pieczeni :) muszę pokazać mężowi, on w przyrządzaniu mięs jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. super, uwielbiam takie pomysłowe mięsne danka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję, bo wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniała pieczeń i mam nieodparte , wrażenie że smakuje wybornie.
    Niezwykle, smaczne połączenie ,ślicznie się prezentuje ....

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam się głodna:) nigdy nie jadłam pieczeni rzymskiej

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie robiłam takiej pieczeni :)
    Trzeba przyznać, że Twoja wygląda wyśmienicie :)

    Serdecznie zapraszamy do NAS
    Buziaki
    xo xo xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  16. Co tu dużo mówić PYSZNA :) twoja wersja jest bardzo tradycyjna, ja mam w planach eksperymenty z pieczenią :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja niestety po pewnej sytuacji bardzo zniechęciłam się do wszelkiego rodzaju pieczeni,ale Twoja wygląda bardzo przekonująco ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ją lubię, mama zawsze robiła ją na Wielkanoc :) Twoja wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności jak zawsze:)
    http://fashionfoto55.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda pysznie,też nie robiłam takiej pieczenie,ale jestem osobą która nie za bardzo przepada za mięsem...Szkoda mi zwierzątek

    OdpowiedzUsuń
  21. śliczna ! Zamiast jajka w środku zamieniłabym na coś innego, ponieważ ich nie jadam ! :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Narobiłaś mi apetytu, wygląda smacznie :)
    Pozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  23. Najlepsza jest sałatko-surówka tutaj :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Niedawno chciałam ją zrobić i już miałam szukać przepisu, a tu proszę, mam go jak na dłoni. Super, dzięki. Na pewno niebawem skorzystam, bo mnie już ona od dawna kusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger