Dziś propozycja na pyszny schab w gęstym sosie pieczarkowo-serowym. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnego żółtego sera, a pieczarki możemy połączyć z grzybami leśnymi. Sos pasowałby również do drobiowych filetów, wtedy przygotowanie potrawy byłoby znacznie szybsze. Smacznego:)
5 plastrów schabu bez kości,
500 g pieczarek,
cebula,
2-3 szklanki wody lub bulionu,
ok. 200-250 ml śmietanki 18%,
kilka łyżek startego sera np. parmezanu,
sól, pieprz, tymianek
Schab przesmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do
głębokiego rondla, zalać bulionem, ale tak, aby tylko przykrywał mięso
(resztę bulionu należy później wlewać stopniowo, gdyby płyn wyparował w
procesie duszenia), dusić około 40 minut. Na patelni po schabie
przesmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojone w plasterki
pieczarki, aż do wyparowania płynu. Gotowy schab na chwilę wyciągnąć, do
rondla wlać śmietankę, wsypać ser, wrzucić pieczarki, mieszać aż
zgęstnieje (warto zagęścić łyżką mąki rozmieszanej ze śmietanką). Na
koniec włożyć mięso, chwilkę razem poddusić, posypać natką pietruszki i
podawać.
O kurcze musi być pyszne ! Narobiłaś mi ochoty :) Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i obserwuję :)
Jeszcze nigdy nie jadłam, ale wygląda tak przepysznie, że muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńObserwuję ;)
http://sweet-crocodile.blogspot.com/
Kochana nie myślałaś o założeniu włosowego bloga ? Masz cudowne włosy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo:) Hmm.. kiedyś myślałam, żeby założyć blog o włosach lub kosmetyczny, ale pomyślałam sobie, że strasznie dużo jest takich blogów i musiałabym się pewnie powtarzać, a tego nie lubię:) Dlatego zdecydowałam się na drugą moją pasję i stworzyłam blog kulinarny:) Ale kto wie, może jeszcze kiedyś założę blog włosowy:)
UsuńSuper by było, jakbyś założyła bloga o tematyce włosowej, ponieważ masz ogromną wiedzę na temat pielęgnacji włosów, co zresztą widać na Twoich przepięknych włosach :) Wiesz, każdy blog jest inny, niepowtarzalny i taki byłby Twój blog :) Twoje włoski na blogu miały wczoraj prawie 400 wyświetleń, więc wiem o czym mówię :) Pozdrawiam serdecznie! :)
UsuńDziękuję bardzo:) może macie rację, nie mówię nie, myślę, że mogłabym postarac się coś stworzyć, kiedy mój blog kulinarny ruszy naprawdę pełną parą - na razie chciałabym się poświęcić jemu, a potem spróbuję swoich sił w nowych dziedzinach:)
UsuńA co do dania to wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki schabik ostatnio za mną chodzi, pyszny sosik :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne :-) wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńSchabik, wygląda bardzo apetycznie ,w takim sosie jeszcze nie robiłam fajny przepis,
OdpowiedzUsuńwarto go wypróbować .....i podać coś innego na obiadek ...
..Pozdrawiam
Taki sos musi być naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńeh smaka na noc robisz :) :)
OdpowiedzUsuńmmm pyszne i sycące danie!
OdpowiedzUsuńrobię i bardzo lubię ;]
OdpowiedzUsuńno tak schaba to jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńZaskakujące, ale na pewno pyszne :)
Haha jak impresjonistka? Tak sie składa ze akurat wczoraj zaczełam przygotowywac prezentace na temat impresjonizmu, wiec gdybys napisała mi to tydzien wczesniej to błądziłabym po googlach :)
OdpowiedzUsuńTak czy inaczej dziekuje ci za ten mily komentarz. To dla mnie duzo znaczy :)
http://obiektyw-mym-okiem.blogspot.com/
Bardzo fajne połączenie :) :)
OdpowiedzUsuńO pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Z chęcią skosztowałabym tak przyrządzany schab :)
OdpowiedzUsuńGrzechem jest takie smaki robić mi z rana ! :P Wygląda przepysznie ! Chyba już wiem co dziś zrobię na obiad :)
OdpowiedzUsuńNatali, ten schabik wygląda obłędnie!!! mniam!!!
OdpowiedzUsuńTwoje dania jak wszystkie dania są idealnie wykonane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci bardzo Natalia za posta! :) Dziewczyny zachwycają się Twoimi włoskami i ja również :) Pozdrawiam serdecznie! :)
Dziękuję bardzo, strasznie mnie cieszą te pozytywne komentarze u Ciebie na blogu, miałaś wspaniały pomysł:) pozdrawiam:))
UsuńPyszny i aromatyczny :) aż zapachnialo u mnie tym sosem....
OdpowiedzUsuńschab i sos - musiało być pyszne. a pieczarkowy bardzo lubię : )
OdpowiedzUsuńSchab, sos i pieczarki to coś, co lubię i lubi moja rodzina. Pyszności na talerzu. Świetnie podałaś i pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń...i znów jeden z najpyszniejszych sosów na świecie! Takie obiady mogłabym jadać codziennie. Fajna odmiana dla typowego "schabowego" :)
OdpowiedzUsuńTo się nazywa pyszny obiad!
OdpowiedzUsuń