października 04, 2014
tarta ze szpinakiem, papryką i wędliną
Po raz pierwszy upiekłam wytrawną tartę i jest to jedna z najpyszniejszych potraw, jakie ostatnio przygotowałam. Do tej pory piekłam słodkie tarty, okazuje się jednak, że kruche ciasto wspaniale smakuje z warzywami i kawałkami wędliny czy mięsa. Pyszna zalewa ze śmietany, sera i jajek sprawia, że danie jest bardzo sycące. Rezygnując z wędliny otrzymamy danie wegetariańskie. Smacznego:)
Źródło: http://kotlet.tv/tarta-z-warzywami
na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,
farsz:
pół cebuli,
czerwona papryka,
kawałek dowolnej wędliny
ok. 100 gramów szpinaku
2 jajka
3/4 szklanki kremówki
łyżka mąki
ok. 100 g sera
Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić warzywa i podsmażyć je na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie lekko złote na bokach. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z wędliną, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)
AUTOR:
Natalia
Wygląda smacznie. Musze zrobić ta tartę. :)
OdpowiedzUsuńObserwuję i liczę na rewanż.
http://fashioninherheart.blogspot.com/
Powiem tak ,jeszcze tarty ze szpinakiem ,papryką i wędliną nie jadłam aczkolwiek szpinak uwielbiam więc, wnioskuję z podanych składników że musi być bardzo smaczna .Prezentuje się niezwykle efektownie i jest bogata w smaku a jej wykonanie nie jest trudne ) Z przepisu wykorzystam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam )
Uwielbiam tarty wytrawne, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o składniki nadzienia.... Twoja wersja bardzo kolorowa i pyszna, ja uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru :)
Uwielbiam szpinak, więc taka tarta też jest w moim guście :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie! Ależ mam na taka ochote...
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie tarty i te słodkie i te "wytrawne". Mają to coś.... Ja też piekłam tartę z ...papryką.
OdpowiedzUsuńTwoja jest tak kusząca, że zjadłabym teraz ten kawałek, który jest odkrojony i czeka, pewnie żebym ja go zjadła :)
Mniam jaka pyszna :-) może się wymienimy :-) uwielbiam tarty a twoja wyglada super :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta.
OdpowiedzUsuńuwielbiam wytrawne tarty! pyszny i efektownie wyglądający obiad :-)))
OdpowiedzUsuńWytrawne tarty- to jest to. Ja do szpinaku przekonałam się dwa lata temu i od tego czasu jestem jego wielką fanką :D Akurat w takiej wersji nie jadłam jeszcze :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się apetycznie,
OdpowiedzUsuńtarty to moje zboczenie kulinarne i choć na blogu jest więcej słodkich to i te słone czesto u mnie goszczą bo lubię je do pracy zabierać :) do szpinakowej się przymierzam jakiś czas, ale ciagle coś innego wynajdę :)
OdpowiedzUsuńpchota, obserwuje bardzo fajny kulinarny blog!
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it
Przepięknie tarta wygląda na talerzu :) Na pewno musiała bardzo smakować :) Bardzo lubię takie dania z warzywami :) Gratuluję talentu kulinarnego :) Serdecznie pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńhttp://magda-wlosy.blogspot.com