Na chłodniejsze dni, których mnóstwo przed nami, najlepsze są pożywne zupy lub sycące gulasze. Za Amerykanami mogę powiedzieć, że gulasz jest dla mnie takim comfort food - daniem, poprawiającym humor nawet w najzimniejszy dzień. Dzisiejsze danie to rozgrzewający gulasz z mięsa wieprzowego w pikantnym, pomidorowym sosie. Smacznego:)
Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2014/02/gulasz-wieprzowy.html (przepis odrobinkę zmodyfikowałam)
ok. 500- 600 g mięsa wieprzowego ( ja użyłam szynki )
papryka czerwona
4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 strąk papryczki chili (opcjonalnie, ja nie użyłam)
cebula
średnia marchewka
przyprawy :
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek
do zagęszczenia sosu:
2 łyżki mąki pszennej
około 50 ml wody
Mięso dokładnie oczyścić, usunąć błonki i pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni przez około 30 minut. Na drugiej patelni usmażyć pokrojoną w plasterki marchewkę, następnie dorzucić do niej pokrojone w kostkę cebulę i paprykę. Mięso przełożyć do rondla i zalać wodą tak, aby je przykryła. Nałożyć pokrywkę i dusić około 40 minut, do miękkości (w tym czasie należy co jakiś czas uzupełniać wodę). Do gotowego mięsa dorzucić przesmażone warzywa, dodać koncentrat i przyprawy. Zagęścić mąką rozmieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Ja bardzo lubię gulasze. To idealna propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuńOj chyba się dzisiaj do ciebie wproszę na obiad. Mój organizm dzisiaj wariuje, głowa boli więc z chęcią bym zjadła tak pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńrzadko robię gulasze, ale świetnie się sprawdzają właśnie zimową porą i dla sporej liczby osób :-)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz świetnie rozgrzewa w jesienne popołudnia :)
OdpowiedzUsuńGulasz z warzywami i mięsem ,jest ,,the best ''.....bardzo, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńTwój gulasz musi być pyszny ,pięknie pokazane
Duży kciuk za przepis ) Pozdrawiam
Uwielbiam takie gulasze, mniam. Strogonowy, gulasze po węgiersku, zupy gulaszowe. To jest to. Wyraziste smaki, sycące. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię wszelkie wariacje gulaszowe. Najbardziej lubię jeszcze dodać ogórka kiszonego. Pychota:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki gulasz i czasem robię podobny. Do smaku dodaję węgierskiego ajwaru :))
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda mniam :)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam gulaszu, ale pewnie niedługo się to zmieni za sprawą pogody :) pyszna klasyka :D
OdpowiedzUsuńMniam! Świetny przepis na pyszne i sycące danie. Ostatnio również nie miałam przyjemności jeść gulaszu, ale faktycznie - jesienna aura będzie sprzyjać takiemu gotowaniu :)
OdpowiedzUsuń