Już od dawna chciałam przygotować rizotto - na pierwszy raz wybrałam podstawową, białą wersję tego dania, oczywiście z przepisu Laury Vitale:) Kiedy nauczymy się przyrządzać danie w ten sposób, łatwo będzie je modyfikować, dodając inne składniki (np. grzyby, kurczaka czy owoce morza). Według Laury, idealne rizotto musi miec tzw. efekt fali - kiedy przejedziemy po nim drewnianą łyżką, nie może zostać po niej śladu, ryżowa masa musi powoli spłynąć na swoje miejsce. Tym sposobem rizotto nie będzie za rzadkie, ani za gęste:) Ponadto powinniśmy je podać na ciepłym talerzu. Smacznego:)
http://www.laurainthekitchen.com/recipes/white-risotto/
dla 2-3 osób:
posiekana mała cebula,
1/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
szklanka ryżu do rizotto (Arborio),
3/4 szklanki białego wina,
4-5 szklanek wrzącego bulionu (garnek z nim powinien być cały czas na gazie, żeby delikatnie bulgotał) ,
2 łyżki oliwy,
1/2 szklanki startego parmezanu,
3 łyżki masła,
sól, pieprz, natka pietruszki
Cebulę i seler podsmażamy, dodajemy czosnek i mieszamy, aż wszystko będzie szkliste (około minuty). Dorzucamy surowy ryż, mieszamy go z warzywami i oliwą, dodajemy wino i redukujemy (około minuty). Dolewamy chochlę bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż wchłonie płyn, następnie dolewamy kolejną chochlę i wciąż mieszamy. Postępujemy tak, aż do momentu, kiedy ryz będzie al dente - u mnie około 18 minut (ja nie musiałam zużywać całych 5 szklanek bulionu). Gdy będzie prawie gotowe, ściągamy z gazu, dodajemy ostatnią łyżkę płynu, doprawiamy, dorzucamy parmezan i masło, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut. Posypujemy posiekaną natką i natychmiast podajemy.
mmm... risotto pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Risotto lubię więc chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńpychota uwielbiam risotto :)
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2014/11/buy-2-get-1-60-off.html
Nie robiłam jeszcze żadnego ! Niewybaczalne! Zacznę od białego :) Pasują mi składniki, tylko selera nie lubię czy można dodać jakis zamiennik?
OdpowiedzUsuńNie musisz go dodawać, daj znać, jak wyjdzie, pozdrawiam:))
UsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto <3
OdpowiedzUsuńZazwyczaj dodaję szpinak i pieczarki ;)
Pozdrawiam :*
ewelaina.blogspot.com
Musze kiedyś wypróbować Twojej wersji, brzmi pysznie:)
UsuńSzczerze powiedziawszy, to ja jeszcze nigdy nie jadłam rizotto :) Ale wygląda bardzo smacznie :) Świetny przepis :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńTeez musze kiedyś to przygotować. Jak narazie cannelloni juz w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńSuper, daj znać, czy posmakowało, pozdrawiam:)
UsuńWyszło genialne:) wszystkim smakowało:)
UsuńBardzo się cieszę!:)
UsuńRisotto lubię więc taką wersję chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńja jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZnowu muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam risotto! Właśnie w tej chwili robię z kurczakiem, pieczarkami i pietruszką :)) będzie pysznie!
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję ten przepis ! :-)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńObserwuję Twojego bloga.
Czy mogłabym prosić o poklikanie w linki do ubrań z sheinside?
http://suzies-drawings.blogspot.com/2014/11/11-11-2014.html
Bardzo lubię dania z ryżu a Twoje risotto wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńOch,dobre to,dobre:)
OdpowiedzUsuńDawno już risotto nie jadłam, kusisz :)
OdpowiedzUsuńmmmm... Ależ to jest apetyczne!
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie dobrego risotto to sztuka. Widać Tobie udało się to znakomicie. I smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJeeejku ucieszył mnie towj komentarz. Az mam ochote porobić wiecej zdjec :)
OdpowiedzUsuńChyba nie podałam nigdzie swojego maila wiec podam ci tu: fafelek1@vp.pl
Spróbuje narysować w ciagu tego tygodnia. Jak skoncze to dam ci znac :)
http://obiektyw-mym-okiem.blogspot.com/
Nie wiem czy dam radę to ugotować poprawnie, ale spróbuję :)
OdpowiedzUsuńszczerze uwielbiam, ta kremowa konsystencja... bajka!
OdpowiedzUsuńPyszne danie ,na pewno smaczne uwielbiam takie potrawy)
OdpowiedzUsuń