Przynajmniej raz w tygodniu gotuję po włosku - tym razem padło na pyszne cannelloni z mięsnym farszem. Zdecydowanie wolę nadziewać wcześniej podgotowane rurki, chociaż wiem, ze niektórzy nadziewają surowy makaron. Rurki nie muszą być jednak zupełnie miękkie, wyciągam je z wody jeszcze minutkę przed tym, jak zrobią się al dente. Smacznego:)
dla 3 osób:
ok. 13-15 rurek cannelloni,
cebula,
500 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (do smaku)
oregano, sól, pieprz, granulowany czosnek
na sos beszamelowy: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 500 ml mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
starta mozzarella i parmezan
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać mięso,
doprawić; gdy będzie już miękkie, dodać koncentrat do smaku (można dolać troszkę wody).
Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i
rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu
zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można ugotować makaron,
uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody
trochę oleju). Każda rurkę nadziewać mięsnym farszem (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser. Piec ok. 15- 20 min w temp 180
stopni.
Na początku myślałam, ze to bita śmietana:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJa też myślałam, że to śmietana ;) pysznie to wygląda....
UsuńPyszności, uwielbiam takie dania są smakowite i bardzo syte :-) pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam ! <3
OdpowiedzUsuńAle mnie kusisz takimi pysznościami ;)
OdpowiedzUsuńCannelloni z mięsem mielonym ,wspaniałości znów mnie zaskakujesz , uwielbiam włoskie dania,aż mam teraz ochotę zjeść ,zjadłabym porcję pomimo że nie powinnam już jeść ale na ,cannelloni z mięsem mielonym w twoim wydaniu zawsze jest odpowiednia pora .......
OdpowiedzUsuńPozdrawiam )
wygląda jak lasagne :D Bardzo smaczne musi być :)
OdpowiedzUsuńmmm wygląda przepysznie ! <3
OdpowiedzUsuńPoklikałabyś w link Sheinside w poście ? Z góry dziękuję <3
Obserwujemy? Zaobserwuj i poinformuj o tym u mnie a na 100% się odwdzięczę
stay-possitive.blogspot.com
apetycznie uwielbiam wloska kuchnie i zyje we wloszech :) ;:)
OdpowiedzUsuńMmm muszę kiedyś zrobić :) nabrałam ochoty na jedzenie ! ;)
OdpowiedzUsuńKochana nie ma za co :) Lubie uszczesliwiac ludzi :)
OdpowiedzUsuńhttp://obiektyw-mym-okiem.blogspot.com/
Pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńjeśli możesz to poklikaj w kliki w poście u mnie! :)
http://panmalofel.blogspot.com/2014/11/autumn-outfit-fuck-sweatshirt.html
Wygląda przepysznie. Jeju jak ja uwielbiam takie dania. Pomimo, że dopiero 8 rano ja już mam ochotę na obiad. Zobacz, co narobiłaś. WYszło cudowne i zapewne w smaku kapitalne. Pozdawiam ciepło i miłego weekendu życzę :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, taka trochę lazania, ale w ładniejszym wydaniu :-))
OdpowiedzUsuńOooo, uwielbiam je! Pracochłonne, ale... warto!: )
OdpowiedzUsuńświetny, inspirujący post ;) ooby tak dalej, jestem pod wrazeniem ;))
OdpowiedzUsuńsniadanielejdis.blogspot.com zapraszam na post oraz na konkurs 30$ na zakupy w echopaul.com sniadanielejdis.blogspot.com/2014/10/my-first-giveaway-echopaul.html
Wygląda jak lazania, ale mam ochotę na lazanię teraz... najlepsza z serem mozarella.
OdpowiedzUsuńŁał strasznie smakowicie to wygląda!
OdpowiedzUsuńmmm , wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńfashion-madam.blogspot.com-klik
Bardzo lubię canelloni. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:) chyba wypróbuje wkrótce ten przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cannelloni!! Ale ja nadziewam surowy makaron :D
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie. Czy takie gotowe przed pieczeniem w piekarniku może postać ok 2-3h w piekarniku? Zależy mi na tym aby wstawić chwilę przed przyjściem gości a przygotować wcześniej.
OdpowiedzUsuńTak, danie można przygotować wcześniej, nawet wstawić do lodówki, a potem dobrze podgrzać w piekarniku.Pozdrawiam☺
Usuń