U mnie znów w kuchni rządzą Włochy:) Tym razem jest to pikantny makaron bez dodatku mięsa. Na temat tego, skąd wzięła się nazwa tego dania, powstało we Włoszech wiele legend. Jedna z nich mówi o tym, że tym daniem kusiły swych klientów włoskie prostytutki;) Nie wiem, czy to prawda, ale jedno jest pewne - danie jest pyszne, zwłaszcza wtedy, kiedy mamy ochotę na wegetariański obiad i nie boimy się ostrych smaków. Smacznego:)
Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/spaghetti-alla-puttanesca/
dla 2 osób:
ok. 250 g makaronu,
2 fileciki anchois (te pakowane w oleju),
3 ząbki czosnku pokrojone na cienkie plasterki,
2 łyżki kaparów,
pół szklanki czarnych oliwek,
duża puszka pomidorów,
sól, pieprz, świeża bazylia, płatki chilli lub ostra papryka w proszku
Na patelni przesmażyć czosnek i anchois, aż fileciki się rozpadną (jeśli używamy płatków chilli, tez należy je teraz wrzucić). Dodajemy pomidory, kapary i oliwki. gotujemy około 10 minut, aż sos troszkę zgęstnieje. W tym czasie możemy ugotować makaron. Sos doprawić - musi być pikantny. Dodać posiekaną świeżą bazylię i ugotowany makaron, dokładnie wymieszać go z sosem. Można posypać startym parmezanem.
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :) mogę wpaść i spróbować? :D
OdpowiedzUsuńAle pyszny makaron ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :) Miła odmiana dla makaronu z mięsem :)
OdpowiedzUsuńwłoskie smaki :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :-) makaron i sos to coś co kocham :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smacznie, ja jednak wolałabym wersje bez kaparów. Muszę kiedyś spróbować zrobić
OdpowiedzUsuńPyszności! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. A legenda na temat nazwy tego dania rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuńKolejna pyszność której muszę wypróbować.Z pewnością skorzystam z rady i może też posypie startym parmezanem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :) poproszę porcję :))
OdpowiedzUsuńMmmm... to może byc dobre :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu ! :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką takich makaronowych dań :)
OdpowiedzUsuńtak samo jak ja :)
UsuńMakaron i sos pomidorowy z dodatkami zawsze smakuje. Ale, żeby aż tak urozmaicić? Pysznie wyszło, jak widać :)
OdpowiedzUsuńjadłabym!:D
OdpowiedzUsuńJak smakują kapary? :D Nie mam pojęcia :D
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nie muszą one posmakować każdemu - mają bardzo wyrazisty, słono-kwaśny smak:)
Usuńbardzo lubię włoską kuchnię, jest tak prosta a tak smaczna zarazem :-) świetny makaron :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i gorące ^^
OdpowiedzUsuńi ten ser na wierzchu o mniam!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
zmienila bym tylko oliwki bo jakoś ostatnio za nimi nie przepadam :P
OdpowiedzUsuńCałość za to wygląda bardzo smacznie :)
Bardzo lubię wszystkie dania z makaronem. To wygląda świetnie i zawiera wszystko, co lubię.
OdpowiedzUsuńhaha genialna nazwa xD
OdpowiedzUsuńputtana to po wlosku kobieta lekkich obyczajow.
Pozdrawiam z Italii i zapraszam do wspolnej obserwacji :)
aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :)) woman-with-class.blogspot.com
yummy :P
OdpowiedzUsuńfantastyczne !!!
OdpowiedzUsuńhaha nie znałam tej legendy :) ale makaron z sosem uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda pyszni, mimo, że nie lubię oliwek :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, za również dodaję do obserwowanych i będę wpadała :D
UsuńWygląda przepysznie, uwielbiam wszelkiego rodzaju makaron :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
ewelaina.blogspot.com
Spróbuję coś takiego zrobić! Ciekawe co mi wyjdzie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie dania z makaronem. ;D
OdpowiedzUsuń