Po raz pierwszy zrobiłam pizzę z rukolą i na pewno nie ostatni:) Szynka serrano stanowi z nią wyjątkowo pyszny duet, a ta pizza jest jedną z najszybszych w przygotowaniu - większość składników dodajemy na koniec pieczenia ciasta i nie potrzebują one wcześniejszej ,,obróbki". Serrano możemy zastąpić prosciutto, a paprykę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:)
na dużą blaszkę pizzy:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka plasterków serrano,
pół czerwonej papryki i pół żółtej (lub jedna cała),
starty parmezan lub mozzarella,
opakowanie rukoli,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebula
Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę,
wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do
wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce
palcami, posmarować koncentratem pomidorowym,
posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć paprykę z cebulą, posypać serem. Piec
około 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia na pizzę położyć serrano (można ją też położyć po wyciągnięciu pizzy z piekarnika), posypać rukolą.
o mniaaam . mam na nią wielką ochotę !! :(( może wykorzystam kiedys ten przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://melbrix-magazine.blogspot.com/ ♥
ochhh tylko nie rukola :P Nie lubię :) Ale całość wygląda baaardzo apetycznie, a rukolę można ściągnąć i jest idealnie :D
OdpowiedzUsuńo, tak rukola jest pyszna :) domowa pizza? rewelacja!
OdpowiedzUsuńTwoja pizza wygląda pięknie :) na pewno też świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie i bardzo po włosku! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę:)
OdpowiedzUsuńWyglada swietnie <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na rozdanie z oasap.com : http://gertrama.blogspot.com/2014/11/konkurs-oasap-cap-coat-giveway.html
Rukolę kocham, super przepis :)
OdpowiedzUsuńPizza pyszna :-) ja planuje na jutro zrobić :-)
OdpowiedzUsuńkocham rukole ,mojemu mezowi zachodzi plastikiem :) :) ale on smaku nie ma :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na konkurs wygraj plaszczyk bedzie mi milo jak wezmiesz udzial
http://zielonoma.blogspot.it/2014/11/oasap-cap-coat-giveawaywygraj-plaszczyk_15.html
Koniecznie muszę wypróbować *.*
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie :)
OdpowiedzUsuńMogę liczyć na Twoją pomoc? Poklikasz u mnie w linki ? :)
http://sialalala96.blogspot.com
Mniam, mniam pyyysznie :)
OdpowiedzUsuńpizza wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych pizzy :-)
OdpowiedzUsuńHej, ja też dziś robię pizzę =) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ale najgorsze jest to ,ze ilekroć patrze na te zdjęcia z tymi pysznościami , w żołądku mam orkiestrę :):)
OdpowiedzUsuńbuziaki
xo xo xo xo xo
Zdjęłabym rukolę i zjadła w całości :D
OdpowiedzUsuńW sensie pizzę, nie rukolę xD
OdpowiedzUsuńSmaczna, kolorowa pizza. Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńAle przepysznie wygląda Twoja pizza :) Ale mi smaku narobiłaś na noc :) Pyszności same :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńTaka pizza to coś wspaniałego.. pycha!:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam robię pizzę tzn ciasto z troszkę innego przepisu i wolę ją robić jak w pizzerii :D a pizza z rukolą jest obłędna. Moje idealne połączenie do tego chyba są czarne oliwki, salami i mozarella :D
OdpowiedzUsuńpysznosci:)
OdpowiedzUsuńDomowa pizza jest zawsze najsmaczniejsza :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjna pizza
OdpowiedzUsuń