Przepis na ten pyszny, zapiekany w kremowym sosie schab jest pomysłem Pascala Brodnickiego. Moją małą modyfikacją było to, że rozbiłam plastry schabu - zależało mi na tym, żeby szybciej się usmażyły:) Poza tym polecam przyprawić mięso ulubionymi przyprawami do schabu, na przykład suszonymi ziołami, granulowanym czosnkiem i cebulą, papryką w proszku. Smacznego:)
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkami
ok. 6-7 plastrów schabu,
ok. 150 g pieczarek,
mała cebula,
dwa ząbki czosnku,
ok. 150 g startego sera (u mnie mozzarella i parmezan),
sól, pieprz, ulubione przyprawy do schabu
na sos beszamelowy:
2 szklanki mleka,
2 czubate łyżki masła,
2 czubate łyżki mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Mięso rozbijamy na cienkie plastry (niekoniecznie), przyprawiamy i smażymy na patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, przesmażamy z posiekaną cebulką i czosnkiem. Sos: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, szybko mieszamy trzepaczką, aż zrobi się zasmażką. Zdejmujemy na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy na ogień, mieszamy do czasu zgęstnienia i przyprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo mięso,pieczarki, sos i ser. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Fajny pomysł na schab, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńOoo ale smakowicie! Muszę kiedyś wypróbować przepis. :*
OdpowiedzUsuńNatalio rewelacyjne danie :-) wygląda pysznie, z chęcią bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńmmmmm co za pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńKonkretne jedzonko:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda to smacznie, narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))
pycha :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńaz zglodnialam:D
OdpowiedzUsuńoj, zjadłabym taki obiadek:D
OdpowiedzUsuńUwielbiamy schab, ciekawe urozmaicenie. :)
OdpowiedzUsuńDanie wykwintne. Sos beszamelowy jest królem sosów i to właśnie on dodaje smaku potrawom mięsnym. Wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :) Nie wiem skąd ty znasz takie przepisy,ale z większością spotykam się po raz pierwszy :)
OdpowiedzUsuńOglądam dużo programów kulinarnych:P
UsuńZabieram jeden kawałek na obiad ;)
OdpowiedzUsuńslinka cieknie!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
mniam mniam!
OdpowiedzUsuńjeśli możesz to poklikaj w kilki w poście u mnie!
http://panmalofel.blogspot.com/2014/11/pizza-slut-adidas-superstar.html
W takiej postaci schabu to ja jeszcze nie jadłam :) z chęcią wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że uwielbiam schaby, mięso wszystko co ze zwierząt- straszna jestem XD to jeszcze takie połączenie <3
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką mięsa, więc to raczej nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńJednak moja rodzina preferuję mięsa w takim stylu...
Sama zresztą nie zrobiłabym tego, moje ręce nadają się tylko do jedzenia :D
Pozdrawiam
http://kitty-mycat.blogspot.com/
fajny pomysł na schabowe inaczej :) a przepisy Pascala bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSchabik mniammmmm,przepyszne danie dopracowane w każdym calu
OdpowiedzUsuńPalce lizać ..u Ciebie wciąż same pyszności.....
Matko kochana! Ale pyszności, zapisuję Twój blog u mnie, będe częściej wpadać na pyszne jedzenie :*
OdpowiedzUsuń