Wydawałoby się, że pojedyncza pierś z kurczaka to za mało na obiad dla 3 osób. Okazuje się, że wystarczy na sycący obiad nawet dla 4 osób, jeśli będzie składnikiem wytrawnej tarty. Paprykę i seler możemy oczywiście zastąpić innymi ulubionymi warzywami, ja użyłam tego, co akurat miałam w lodówce. Warto pamiętać o podpieczeniu spodu (musi być prawie gotowy i zarumieniony na bokach i spodzie) - gdy zalejemy ciasto zbyt wcześnie, może zrobić się zakalec. Smacznego:)
Źródło: kotlet.tv
na ciasto:
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko i białko (oddzielone)
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli,
farsz:
pół cebuli,
gałązka selera naciowego (opcjonalnie),
pół dużej czerwonej papryki i pół żółtej,
pierś z kurczaka plus ulubione przyprawy do drobiu,
2 jajka,
3/4 szklanki kremówki,
łyżka mąki,
ok. 100 g sera
Mąkę połączyć z solą i zimnym masłem, posiekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Dodać żółtko, wodę i szybko zagnieść w kulkę. Owinąć folią i włożyć na 10 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru lub folii i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć widelcem (nie za głęboko, żeby zalewa nie dostała się pod spód) i włożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie obciążyć formę papierem do pieczenia z fasolkami, włożyć do piekarnika na 10-15 min i podpiec w temperaturze 180 stopni. W tym czasie można pokroić i przyprawić kurczaka oraz podsmażyć go z posiekanymi warzywami na patelni. Zdjąć obciążenie z tarty i dopiec ciasto, aż będzie złote. Posmarować ciasto białkiem (aby zalewa nie nasączyła ciasta), nałożyć podsmażone warzywa z kurczakiem, zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, jajkami i serem. Piec do momentu ścięcia się zalewy (ok.20-25 minut)
Muszę spróbować :) fajnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMniam ale musiała być pyszna, wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńTwój mąż musi być bardzo zadowolony mając taką kuchareczkę u boku :)
OdpowiedzUsuńIt looks so great!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna ;p
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie tarty, świetny sposób na obiadek dla całej rodziny :)
OdpowiedzUsuńmm wygląda smacznie ;]
OdpowiedzUsuńAle pychota. Zjadłabym. Mogę wpaść? :D
OdpowiedzUsuńJuż mam ochotę na kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńja też jak mam za mało mięsa to robię tartę hehee i od razu dla wszystkich wystarcza :D
OdpowiedzUsuńWypasiona ta twoja tarta ,prezentuje się wyśmienicie
OdpowiedzUsuńTakiej pysznej tarcie nie można się oprzeć
Pozdrawiam)
z ogromną chęcią zjadłabym taką tartę z kurczaczkiem : )
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńA jednak kurczak taki syty :D
OdpowiedzUsuńKolejne danie które kiedyś chętnie zrobie :)
Pyszności :) poproszę kawałek na kolację :))
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam tarty, zawsze musi być ten pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłabym chyba tarty :) Jestem ciekawa jak smakuje, bo Twoja wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty!!<3
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2014/11/podklad-idealny.html
przepysznie wygląda :) bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńOszaleje przez Ciebie! staram się wchodzić na Twojego bloga w dzień bo jestem na diecie a Ty zawsze masz takie pyszne przepisy.... ale nie... musiałam wleźć wieczorem i teraz będę się męczyć :p Na pewno spróbuję odtworzyć ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się że nowe zdobienie również przypadło do gustu ;)
Póki co wszystkie pyszne przepisy ,które przedstawiasz trafiaja w Nasz gust kulinarny ;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
xo xo xo xo xo
to zdecydowanie coś dla mnie! nie robiłam jeszzcze tarty ale przepis bardzo mi podpasował ) pozwolę pożyczyć:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńKolejny fajny pomysł na szybkie i nieskomplikowane dane do wykorzystania. Pozdrarwiamy cieplutko:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :3
OdpowiedzUsuńal przepyszne danie, i ten ser na wierzchu... uwielbiam ♥
OdpowiedzUsuń