Przepis na te pyszne faszerowane ziemniaki wypatrzyłam ostatnio u Laury Vitale. Moją małą modyfikacją było to, że ziemniaki piekłam tylko raz, już nadziane. Wcześniej ugotowałam je za to w mundurkach i po wydrążeniu ostrożnie zdjęłam z nich skórkę. Świetne jako dodatek do mięsa, ale również jako samodzielne danie. Ja podałam je z jarmużem, który przesmażyłam szybko z czosnkiem. Smacznego:)
Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/broccoli-cheddar-twice-baked-potatoes/
4-6 ziemniaków (zależy od wielkości),
1- 1/2 szklanki ugotowanych różyczek brokułu,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka granulowanej cebuli,
1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
3 łyżki masła,
około 1/2 szklanki mleka,
sól, pieprz,
1-1/2 szklanki startego sera cheddar
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, pokroić na połówki, delikatnie wydrążyć środek (nie za dużo, żeby utrzymały się bez skórki) i delikatnie obrać. Mleko podgrzać z masłem (tylko do momentu rozpuszczenia się masła). Do tego, co wydrążyliśmy z ziemniaków dodać śmietanę, połowę sera i podgrzane mleko, przyprawić i ugnieść na gładką masę. Delikatnie dorzucić różyczki brokułu. Masę nakładać do połówek ziemniaków, posypać resztą sera i zapiekać około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Bardzo lubię, bardzo mi smakuje takie danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
mmm pyszny pomysł, na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziane te ziemniaczki :) i jarmuż....pycha!
OdpowiedzUsuńo, a to ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńNo bardzo ciekawy przepis na warzywny obiad :)
OdpowiedzUsuńja nie lubie ziemniakow :c ale pomysl super!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Takiego pomysłu nie znałam , swietny!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa czy by mi smakowało takie danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ziemniaczki. Wyglądają pysznie. Z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba taka odmiana podania ziemniaków. I dekoracyjnie i smacznie i zawsze to coś nowego :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne szaleństwo!
OdpowiedzUsuńSzczególnie, że uwielbiam brokuły <3
I znów ochota na coś tak pysznego :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł !
OdpowiedzUsuńBrzmi fajnie, podałabym to chętnie jako dodatek do obiadu. :)
OdpowiedzUsuńFajnie podane ziemniaczki.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i jak zwykle z przepisami z Twojego bloga-pycha! :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowało:)
UsuńTaki obiad wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://anettexstuff.blogspot.com/
super pomysł na ziemniaczka :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł ;) da się zastąpić brokuły czymś innym czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńMoże kalafior? Albo pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek? W ostateczności możesz też pominąć brokuły i nic nie dodawać, wtedy Twoje ziemniaki będą nadziane po prostu serowym puree:)
Usuńciekawe :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie ,ciekawy przepis ziemniaki lubię a brokuły uwielbiam takie połączenie zapowiada się przepysznie ...
OdpowiedzUsuńDanie sycące i bezproblemowe ..