Już od dawna miałam ochotę wypróbować przepis na francuską zupę cebulową i skoro tylko zaopatrzyłam się w większa ilość cebuli, postanowiłam ja przyrządzić. Tradycyjnie tę zupę przyrządza się na wywarze wołowym, ja użyłam drobiowego. Poza tym zazwyczaj zapieka się ją i podaje z wielką grzanką z serem - ja dorzuciłam małe serowe grzanki. Ziemniaczane krokieciki możemy przyrządzić, gdy ugotowaliśmy za dużo ziemniaków - razem z surówką mogą stanowić wegetariańską alternatywę dla tradycyjnych kotletów. Smacznego:)
Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/french-onion-soup/, http://www.laurainthekitchen.com/recipes/potato-croquettes/
na zupę:
4 duże cebule pokrojone na półplasterki,
łyżka masła,
łyżka cukru,
łyżka świeżego tymianku,
1/2 szklanki białego wina,
około 4 szklanek bulionu,
kilka kromek chleba i starty cheddar (lub inny starty ser),
sól,pieprz
Podsmażyć cebulę na oliwie z masłem, posypać cukrem, doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 20-25 minut, aż cebula się skarmelizuje. Dodać wino i tymianek, poczekać, aż alkohol wyparuje, wlać bulion. Gotować około 15 minut, a w tym czasie zrobić grzanki - chleb pokroić w kostkę, posmarować oliwą i posypać serem, zapiec około 10-15 minut w 200 stopniach. Do gotowej zupy wrzucamy grzanki.
na krokieciki:
2 szklanki ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków,
żółtko,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
po 2 łyżeczki granulowanego czosnku i granulowanej cebuli,
1/2 szklanki startego parmezanu,
1/2 szklanki sera cheddar,
sól, pieprz
panierka: 2 jajka, około szklanki lub dwóch bułki tartej
Połączyć wszystkie składniki krokiecików i dobrze wymieszać. Z masy formować kolejno krokiety i panierować je w jajku oraz bułce tartej. Smażyć do uzyskania złotego koloru,
Niezły zbieg okoliczności, bo zupa cebulowa chodziła za mną od kilku dni :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) To chyba ZNAK, że muszę w końcu sama taką zrobić :)
Buziaki
xo xo xo xo xo
Krokieciki to fajny pomysł do zupy. Ja zwykle zupę cebulową jem z serową grzanką lub po prostu z kanapką z serem. :)
OdpowiedzUsuńKocham cebulową zupkę! :) Smak, aromat i moc rozgrzewająca! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę cebulową, zwłaszcza tą, którą robi moja mama, ale sama jeszcze nie miałam okazji jej robić. Krokietów ziemniaczanych też nie robiłam, ale koleżanka dała mi spróbować i były fantastyczne! Sama też na pewno kiedyś je zrobię :)
OdpowiedzUsuńNie jadlam nigdy :)
OdpowiedzUsuńKrokiety bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńmmm od dawna mam ochotę na tę zupę! muszę zaopatrzyć się w cebulę i robię :-))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie krokieciki. A na zupę cebulową mam coraz większą ochotę :)
OdpowiedzUsuńHmmm... ja bym jadała ale mąż nie... jak go przekonać :P?
OdpowiedzUsuńHaha, na pewno masz swoje kobiece sposoby:P
UsuńLubię zupę cebulową i zwykle robię ją z grzankami. Takich krokiecików jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka i pyszne krokieciki. Super zestaw na obiad :-)
OdpowiedzUsuńwydaję mi się, że to smaczne musi być :p
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
Uwielbiam cebulową zupę :) idealna na chłodne dni i pyszna....
OdpowiedzUsuńFajny zestaw obiadowy :)
OdpowiedzUsuńDawno już cebulowej nie robiłam. Fajna w smaku wychodzi jak zamiast wina użyje się cydru.
OdpowiedzUsuńchyba jeszcze nigdy nie jadłam zupy cebulowej, muszę kiedyś taką ugotować:)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :D fajny blog! obserwuje!
OdpowiedzUsuńHmm, this looks really yummy and seems to be so perfect for Fall and Winter!
OdpowiedzUsuńxx
Do zupy cebulowej mam wielki uraz,ale krokieciki zjadłabym z wielką chęciął :)
OdpowiedzUsuń*chęcią
Usuńuwielbiam cebulowa, az nabralam na nia ochoty... jest to zupa idealna na jesien :)
OdpowiedzUsuń