Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/beef-stew/
dla 3 osób:
ok. 500 g wołowego mięsa na gulasz,
około 1/4 szklanki mąki,
2 małe cebule,
ok. 400 g ziemniaków,
3/4 szklanki czerwonego wina,
3 marchewki,
2-3 łodygi selera naciowego,
3-4 ząbki czosnku,
1/4 szklanki koncentratu pomidorowego,
3 i 1/2 szklanki bulionu wołowego,
pół szklanki groszku,
liść laurowy, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz
Pokrojone na małe kawałki mięso przesmażyć do zrumienienia na kilku łyżkach oliwy i odstawić na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić obrane i pokrojone na kawałki warzywa, szybko przesmażyć. Doprawić i po 5 minutach wsypać mąkę, dobrze wymieszać, wlać wino. Po chwili dodać bulion, koncentrat i suszone zioła, doprowadzić do wrzenia i wrzucić mięso. Zmniejszyć ogień i gotować około 2 i pół godziny, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby uzupełniać płyn. Na koniec gotowania dodać groszek.
Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOj niestety nie przepadam :(
OdpowiedzUsuńMoże i czasochłonne ale z pewnością smaczne :)
OdpowiedzUsuńNa chłodne dni idealny:)
OdpowiedzUsuńu mnie gulaszu juz dawno nie bylo ;)
OdpowiedzUsuńTo chyba nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo fotogeniczny. :) Super danie!
OdpowiedzUsuńlubię takie gulasze szczególnie zimą, doskonale rozgrzewają :-)
OdpowiedzUsuńLubię gulasz. Dobrze przyprawiony. Widzę że dodałaś czosnek. Zjadłabym na obiad taki z dodatkiem warzyw. Ale najbardziej lubię z kaszą :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTaki przepis jest świetny-wszystko gotuje się razem, i wychodzi pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńPycha :) sycące danie...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your sweet words on my last post!
OdpowiedzUsuńI love veggies so I guess I love this dish :)
xx
uwielbiam gulasze!:)
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńBłe, nie lubię gulaszy :-).
OdpowiedzUsuńidealnie!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Bardzo sycące danie, super!
OdpowiedzUsuńuwielbiam gulasz w zimne dni :)
OdpowiedzUsuńwołowiny nie jem, ale zamieniłabym na kurczaka i bym zjadla z przyjemnością;p
OdpowiedzUsuńTeż byłoby smacznie i na pewno gotowanie potrwałoby krócej:)
UsuńMusi być przepyszny i bardzo aromatyczny! :)
OdpowiedzUsuń