Przygotowanie pot pie może się różnić w zależności od tego, z jakiego kraju pochodzi przepis. Ja skorzystałam z jednej z wersji amerykańskich, w której to mięso uduszone w pysznym sosie piecze się pod ciastem francuskim. Danie jest niezwykle sycące i naprawdę smaczne, idealne na zimę - na pewno będę je przyrządzać jeszcze wiele razy, na różne sposoby. Tymczasem zapraszam na wersję z drobiowymi klopsikami, smacznego:)
Źródło:http://www.laurainthekitchen.com/recipes/mini-turkey-meatball-pot-pies/
na klopsiki:
ok. 500 g mielonego mięsa z indyka,
starty ząbek czosnku,
jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawa do drobiu, sól, pieprz
kolejne składniki przepisu:
płat ciasta francuskiego,
2 marchewki,
cebula,
2 gałązki selera naciowego,
3 szklanki bulionu drobiowego,
niecała szklanka mrożonego groszku,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
1/2 szklanki kremówki,
tymianek, sól, pieprz,
jajko do posmarowania ciasta
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Uformować klopsiki z podanych składników i przesmażyć na głębokiej patelni; zdjąć z ognia, gdy będą prawie gotowe. Na patelni po klopsikach przesmażyć na maśle posiekaną marchewkę, cebulę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać klopsiki, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Dodać groszek i kremówkę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem. Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem, zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.
grudnia 03, 2014
klopsiki w sosie zapiekane pod ciastem francuskim (pot pie)
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
drób
,
groszek
,
indyk
,
klopsiki
,
kuchnia amerykańska
,
marchew
,
sos śmietanowy
,
warzywa
,
zapiekanki
A to dopiero niespodzianka:) Tak podane klopsiki to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńOo jak ciekawie to wygląda. Sama nigdy bym nie wpadła żeby tak podać klopsiki.
OdpowiedzUsuńtak podane klopsiki to dla mnie coś nowego:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto francuskie,pierwszy raz widzę,że można tak podawać klopsiki ;)
OdpowiedzUsuńKociołek pełen niespodzianek. Pysznie i pięknie. Na pewno też smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńAle się głodna zrobiłam! :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńpychotka pomysl na klopsiki :)
OdpowiedzUsuńChciałam napić to samo co Daaisy :D
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł z ciastem francuskim na zapiekance. :)
OdpowiedzUsuńThank you for your honest and nice comment on my post about vegan food :) I enjoyed it a lot!
OdpowiedzUsuńHave a great day!
xx
Klopsiki ukryte w cieście, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, niby taka znana potrawa ale w nowej i niezwykłej odsłonie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł !!
OdpowiedzUsuńna pewno będę tu zaglądała po nowości kulinarne dla mojego podniebienia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko :) woman-with-class.blogspot.com
mam już od dłuższego czasu ochotę na to danie, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńHmm, ciekawe danie, bardzo interesujące, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
Brawo świetny pomysł. Ja tak zapiekam zupę :-) pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam klopsików, ale przygotowanie ich pod ciastem francuskim to świetny, innowacyjny pomysł. ;]
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, muszę wykorzystać Twój pomysł na taką propozycję podania. :-)
OdpowiedzUsuń