Pewnie po trzech dniach świętowania wszyscy mają już dosyć obżarstwa i nikt nie myśli o słodyczach. Dziś chciałabym jednak podzielić się przepisem na jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia - ja przygotowałam je na święta, ale sprawdzi się na każdą okazję, o ile lubimy kokos i migdały:) Z jego przygotowaniem nie powinno być najmniejszego problemu, możemy również zmniejszyć ilość podanego masła do kostki. Niestety w świątecznym ferworze zapomniałam zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, nie pamiętam też skąd pochodzi oryginalny przepis. Smacznego:)
1 i 1/2 kostki masła,
duża paczka wiórków kokosowych,
paczka migdałów w
płatkach,
3 żółtka,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
3 płaskie łyżki
mąki pszennej,
3/4 litra mleka ,
szklanka cukru,
opakowanie cukru waniliowego,
8-9 paczek
herbatników (na 4 warstwy) - można tez użyć krakersów
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę; dodać szklankę mleka, mąkę
ziemniaczaną i pszenną, utrzeć. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego
się mleka wlać mieszając utartą masę (dobrze jest na chwilkę zdjąć mleko z gazu, wmieszać masę trzepaczką i znów postawić na gaz). Gotować, cały czas mieszając, aż zrobi się
budyń, wystudzić. Zmiksować masło z wystudzonym budyniem, dodać 2/3 paczki
wiórków kokosowych. Na blaszce przekładać warstwę herbatników masą (ja układam ciastka na zmianę poziomo i pionowo; gdyby herbatniki nie pasowały ściśle do ścianek blaszki, można kilka połamać lub przyciąć i uzupełnić przerwę). Na
wierzchu posypać resztą wiórków i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc, aż ciastka zmiękną.
Mmmmmmmmmmmmm chcę ;P
OdpowiedzUsuńteż czasem je robię - może na Sylwestra coś zrobię
OdpowiedzUsuńboziu!..kiedyś mi ten przepis zaginął i kompletnie o tym cieście zapomniałam :) jest ono pyszne i szybko się je robi...mniam mniam...oj chyba wiem co jutro przygotuję :D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, w sam raz na Sylwestra :)
OdpowiedzUsuńRobię prawie identyczne tylko właśnie na krakersach i jest mega pyszne!♥
OdpowiedzUsuńLubię i robię. :)
OdpowiedzUsuńHehhe ja słodyczy nigdy nie mam dosyć :D A ten przepis znam(tzn bardzo podobny) i baardzo lubie takie ciacho :D
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam wszystko co kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńOjeju, właśnie Raffaello leży obok mnie. Ale pychota :D
OdpowiedzUsuńA właśnie szukam ciasta na sylwestra bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńRafaello to jest moje ulubione ciasto! Mogłabym je jeść bez przerwy!
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńMam w planach jakieś domowe raffaello zrobić
OdpowiedzUsuńCiasta nigdy dość. ;] Tylko dlaczego pyszności mają tyle kalorii...?
OdpowiedzUsuńKoleżanka przyniosla to ciasto kiedyś na uczelnię , pyycha ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do wzajemnej obserwacji http://kasjaa.blogspot.com/
Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńhttp://agatacia.blogspot.com/
uwielbiam raffaello:D
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis no to ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na ciasto bez pieczenia zawsze się przydaje. Bo szybko się robi. Tak więc zapisuję Twoje raffaello do zrobienia, bo mimo, że święta były słodkie to chętnie zjadłabym choćby mały kawałek :)
OdpowiedzUsuńRaffaello uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię raffaello
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast:) Nigdy nie robiłam na herbatnikach, zawsze piekę na biszkopt. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPyszne ...Ja też zrobię na Sylwestra - jadłam kiedyś podobne i to chyba ten sam przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fashionfoto55.blogspot.com/
Ja zawsze robię z krakersami. Fajny, szybki przepis, ja najczęściej robię te ciasto latem, albo w sytuacji awaryjnej, kiedy np. zepsuje się piekarnik :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam przygotowywać ciasta, chętnie wypróbuję ten przepis na Rafaello, na Sylwestra będzie idealne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
ewelaina.blogspot.com
Kokosy uwielbiam ...wszystkie ciasta ,słodycze właśnie kokosowe nie mogę im się oprzeć ..Przepis do wypróbowania )
OdpowiedzUsuń