grudnia 28, 2014

spaghetti bolognese

Po świętowaniu mam dość mięsa na jakiś czas i mam ochotę na lekkie, warzywne dania. Dziś chciałabym jednak podzielić się zaległym przepisem na jedno z najpopularniejszych włoskich dań - sos bolognese. Podobno taki mięsny sos powinno raczej podawać się z tagliatelle, ale ja akurat miałam nadmiar spaghetti, który powinnam wykorzystać. Poza tym, tak jak przy większości włoskich sosów, przed podaniem należałoby go dokładnie wymieszać z makaronem - tak, aby był on nim dokładnie oblepiony. Robię tak prawie z każdym włoskim sosem, który przygotowuję, ale jakoś dzisiejsze danie lubię podawać nie do końca tradycyjnie:) Trzymam się za to rad włoskiej nonny, która w programie ,,Po prostu po włosku" doradzała, aby bolognese koniecznie przygotowywać z pomidorowego koncentratu lub przecieru, nigdy z pomidorów z puszki. Smacznego:)

ok. 500 g mielonego mięsa (ja lubię drobiowo-wieprzowe),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można dać więcej),
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu (może być więcej lub mniej),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie dwie marchewki,
opcjonalnie 1/2 lub 3/4 szklanki czerwonego wina,
suszona bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, ew. posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na patelni (czosnek dodajemy najpóźniej), dodajemy mięso i smażymy prawie do miękkości. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy kilka minut, aż odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i dolewamy wodę lub bulion. Dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem.

23 komentarze:

  1. Oj tak,też mam dość mięsa i z chęcią po świętach sięgam po warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak ja dawno spaghetti nie jadłam :) Twoje wygląda pysznie!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Spaghetti bolognese is one of my favorites... even though I make them with soy instead of meat so that it becomes vegan bolognese :)
    Belated merry christmas and all the best for 2015!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam makaron, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam spaghetti. Ale jakoś nigdy nie robimy takiego z przepisu. Muszę wypróbowac twój sposób.

    http://hiddennndreamsssss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to danie a sos można przygotować na wiele sposobów :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, uwielbiam to danie!
    Pozdrawiam Cię serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka w najlepszym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze dodaję świeże pomidory :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No tak. Trzeba trochę zmienić jadłospis na lżejszy. Świetne danie na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam takie klasyczne dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam dodaną do sosu marchewkę, inny, lepszy smak. :) Polecam dodać czerwone winko. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zawsze dodaję winka, ale zapomniałam dopisać w przepisie, sos jest wtedy o wiele lepszy:) dzięki za przypomnienie, już dopisane, pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Tak patrzę na to zdjęcie i aż zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam spaghetti ♥
    http://agatacia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetyczny widok,na pewno smakowite ,tak jak wszystkie Twoje potrawy,pięknie wykonane ....
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  16. klasyka makaronowa :) a jaka pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  17. oj tak ta potrawa będzie zawsze i wszędzie dobra!

    OdpowiedzUsuń
  18. Makarony uwielbiam pod kazda postacia !!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger