Dziś propozycja na pełną warzyw zimową zupę z jarmużem i ciecierzycą. W wersji wegetariańskiej możemy oczywiście wyeliminować z przepisu wędlinę, a zamiast niej dorzucić ulubione jarzyny. Do pasztecików z pieczarkami zazwyczaj dorzucałam jeszcze szynkę, ale jako że do zupy dodałam kiełbasę, odpuściłam ją sobie w przystawce. Smacznego:)
Źródło (zupa): http://www.laurainthekitchen.com/recipes/sausage-and-kale-soup/
na zupę:
laska ulubionej kiełbasy,
posiekana drobno cebula,
2 łodygi selera naciowego,
2 ząbki czosnku,
2 obrane i pokrojone w plasterki marchewki,
mala puszka ciecierzycy (lub pół dużej),
puszka krojonych pomidorów,
5-6 szklanek bulionu drobiowego,
ok. 450g jarmużu,
sól, pieprz,
1/2 szklanki startego parmezanu
Kiełbasę kroimy w plasterki o obsmażamy razem z posiekana marchewką, cebulą i selerem. Na końcu dodajemy czosnek i przesmażamy około minuty, doprawiamy. Wlewamy bulion i pomidory z puszki, zagotowujemy, wrzucamy ciecierzycę i jarmuż.Gotujemy około 20 minut, przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
na paszteciki:
płat ciasta francuskiego,
ok. 400-500 g pieczarek,
cebula,
opcjonalnie kawałek szynki,
kilka łyżek startego sera
Pieczarki pokroić na plasterki, przesmazyć na maśle z cebulą. Ciasto delikatnie
rozwałkować, pokroić na kwadraty, nałożyć grzyby i troszkę sera. Złożyć w pasztecik i dokładnie zakleić brzegi
widelcem. Można posmarować rozmieszanym jajkiem. Piec w 220 stopniach
około 20 minut lub do zrumienienia.
grudnia 05, 2014
zimowa zupa z jarmużem i paszteciki z pieczarkami
AUTOR:
Natalia
ciasto francuskie
,
ciecierzyca
,
daniawegetarianskie
,
grzyby
,
jarmuż
,
marchew
,
pieczarki
,
pomidory
,
przystawki
,
warzywa
,
zupy
Nie przepadam za zupami :(
OdpowiedzUsuńpysznie dzisiaj u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńAle zjadłabym takiego pasztecika :D
OdpowiedzUsuńpyszna zupa i jeszcze pyszniejsze paszteciki, udany duet :-))
OdpowiedzUsuńŚwietny blog ♥
OdpowiedzUsuńJestem u Ciebie chyba po raz pierwszy i na pewno nie ostatni ;)
zapraszam do mnie :*
ja uwielbiam zupki a takiej jeszcze nie jadlam:)
OdpowiedzUsuńMam sporo jarmużu, o zupie nie myślałam, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńZupa pyszna, ale pasztecikami mnie urzekłaś:)
OdpowiedzUsuńPyszne paszteciki a zupka bardzo ciekawa :-)
OdpowiedzUsuńOch, to musisało być pyszne i idealne na te mroźne dni, które teraz mamy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/
a zupę chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńmniam :) idealna na chłodne wieczory :)
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie jadłam jarmużu... paszteciki wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPaszteciki super :)
OdpowiedzUsuńTo nie obiad ale dzieło sztuki kulinarnej:) Super!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZupa z jarmużem mniam :)
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam się głodna! :D
OdpowiedzUsuńKochana czyli rozumiem że świąteczny manikiur już zaplanowany ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam jarmużu :p jestem bardzo ciekawa tej zupy a paszteciki kocham w każdej postaci ;)
Super propozycja ,lepiej trafić nie mogłam uwielbiam takie zupki z pasztecikami .
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentuje..
idealna zupa ! zdrowa i pyszna!
OdpowiedzUsuńpaszteciki muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńTwoja zimowa zupka bardzo smakowita, pasztecikami również nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuńTo nie obiad ale dzieło sztuki...kulinarnej:)Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ::)
Pyszna jesienno -zimowa zupa :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną jarmuż...ale jeszcze się na niego nie zdecydowałam... :)
OdpowiedzUsuń