Przepis na dzisiejszą zupę podpatrzyłam na blogu autorki z Minnesoty. Moją modyfikacją było to, ze ugotowałam zupę na porcji rosołowej oraz nie zmiażdżyłam warzyw do końca - pozostawiłam warzywa w całości, zgniotłam tylko niektóre. Poza tym dodałam więcej jarzyn - do selera i brokułu dorzuciłam też marchewkę i pietruszkę. Na drugie danie proponuję nasz polski fast food, czyli zapiekankę na bagietce, która rewelacyjnie ,,czyści" lodówkę z wszelkich resztek wędlin i sera. Smacznego:)
Źródło (zupa): https://minnesotafromscratch.wordpress.com/2013/02/26/chunky-cream-of-broccoli-soup-recipe-no-blender/
na zupę:
duży brokuł,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
ćwierć selera korzeniowego lub 3 łodygi selera naciowego,
porcja rosołowa,
opcjonalnie kawałeczki przesmażonej szynki lub boczku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
niepełna szklanka mleka,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
opcjonalnie starty parmezan do posypania
Porcję zalać wodą, zagotować, odlać szumowiny i ponownie zalać czystą wodą (około 6 szklanek), gotować około 30-40 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkiem. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojone warzywa (cebulę, marchew i seler), wrzucić je do gotującego się wywaru z różyczkami brokułu (można też posiekać obrane łodygi oraz dorzucić przesmażoną wędlinę). Gotować do miękkości jarzyn (gdy będą gotowe, lekko je rozgnieść). W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dolać mleko i wymieszać trzepaczką. Gdy konsystencja zrobi się bardziej kremowa (ale nie bardzo gęsta), dodać mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać (nie trzeba wlewać całej - do smaku). Doprawić.
na zapiekanki:
jedna bagietka,
kilka dużych pieczarek (ok. 5-6),
kilka plasterków szynki,
mała cebula,
kilka łyżek startego sera,
opcjonalnie sos czosnkowy i/lub keczup, natka pietruszki
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
Bagietkę przekroić na pół, posmarować domowym sosem czosnkowym, posypać bazylią i oregano. Pieczarki pokroić na półplasterki, szynkę na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać. Wędlinę, grzyby i cebulę przesmażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem.. Nakładać na połówki bagietek, posypać natką pietruszki i startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Bagietkę z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńJa też, domowe bagietki są najlepsze :D
UsuńAle masz pyszny obiadek, mniam
OdpowiedzUsuńZupka pycha! A bagietka na bogato :)
OdpowiedzUsuńależ bym chętnie takie bagietki zjadła ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Oj w weekend sobie zrobimy o ile będziemy w domu :]
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co ma brokuły :)
OdpowiedzUsuńŚwietny zestaw obiadowy, zapiekanka pysznie wygląda, zupkę też bym spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńA ja skusiłabym z wielką chęcią na zupę :)
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńFajna zupa ale..... bagietka wymiata! :)
OdpowiedzUsuńBagietkowe zapiekanki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPełnowartościowa zupa. Smaczna, zdrowa. Do tego taka wypasiona bagietka.... czego chcieć więcej?
OdpowiedzUsuńCałe wieki nie robiłam zapiekanek! :)
OdpowiedzUsuńoj stęskniłam się za takimi zapiekankami :-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam brokuly i uwielbiam zapiekanki! :) dodaje do obserwowanych i zapraszam do mnie. Udanego dnia
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystko co ma w sobie brokuły, tylko mój męski towarzysz życiowy nie daje się zmusić, nawet oszukać się nie da :p Pyszności ;)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego <3 Weekend nadchodzi na pewno zaserwuje taką zupkę <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekaneczki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę brokułową, pychotka :)
OdpowiedzUsuńOooo zapiekanki *.* Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńFajny zestaw obiadowy :) takiej brokułowej to jeszcze chyba nie jadłam, ale brzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie na te pyszności :)
OdpowiedzUsuńpodziel się ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Anru :)
zapiekanki wygladaja przepysznie!
OdpowiedzUsuńdorey-doorey.blogspot.com
Te zapiekanki wyglądają wyśmienicie!:)
OdpowiedzUsuńW Twoim zestawie jest wszystko co lubimy:) Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuń