stycznia 15, 2015

pasta do kanapek z tuńczyka i jajek


Dziś łatwy i szybki przepis na pastę z tuńczykiem. Składniki możemy dowolnie modyfikować - zamiast majonezu możemy dodać gęsty jogurt naturalny; świetnie pasowałyby tu też kawałeczki selera naciowego, ogórków konserwowych lub papryki. Smacznego:)

ok. 200 -250 g tuńczyka z puszki (w kawałkach),
2 jajka na twardo,
kilka łyżek kremowego serka do kanapek,
kilka łyżek majonezu lub/i gęstego jogurtu naturalnego,
ćwierć dużego pora (można zastąpić cebulą lub szczypiorkiem),
ok. łyżki soku z cytryny (lub do smaku),
sól, pieprz, ok. łyżeczki curry (lub do smaku), świeże zioła: natka pietruszki, bazylia, koperek lub kolendra

Tuńczyka odsączyć. Ugotowane jajka oraz świeże zioła drobno posiekać, pora pokroić w cienkie półplasterki. Składniki sałatki połączyć i doprawić.

32 komentarze:

  1. Uwielbiam pastę jajeczną i strasznie dawno jej nie robiłam, muszę zrobić taką jaką Ty ;) tuńczyka lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pastę z tuńczykiem, idealna na kanapki. Ale mi smaka narobiłaś. Zaobserwowałam Twojego bloga, same pysznosci, bede zagladała na bieżąco tereaz. Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie przepadam za sklepową pastą jajeczną, ale Twoja to co innego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ja to nie znoszę tuńczyka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalio pyszności, jestem wielką fajną past na kanapki :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pasty z tuńczyka jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwieeeelbiam takie pasty do chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej pasty jeszcze nie jadłam... A przecież i tuńczyka lubię i jajka... Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jedna z lepszych past do chleba :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybko i bardzo smacznie - też robimy takie smarowidełko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja dzisiaj na śniadanie robiłam pastę jajeczną :P bez tuńczyka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pasta jajeczna- smak dzieciństwa.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wypróbować, bo uwielbiam wszelkie pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie dziś taką jadłam , chłopak zrobił tylko ,że z makrelki <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię czasem pasty z tuńczyka w różnych kombinacjach :) ta jest apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kanapeczkę z taką pastą chętnie bym zjadła. Mam w domu tuńczyka, może zrobię na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam tą pastę, robię bardzo podobną i mogłabym ją jeść codziennie na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Is this pasta salad? I will make potatoe salad now :)
    The kale salad from the last post looks really good too by the way!
    Have a wonderful weekend!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem na blogu pierwszy raz i bardzo mi się podoba oby tak dalej
    będę tutaj częściej zaglądała
    pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeszcze jakiś czas temu byłam na bakier z tuńczykiem, a ostatnio coraz częściej się do niego przekonuję ;) Wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. strasznie dużo wyszło Ci tej pasty:) ja najbardziej lubię jajeczną ze szczypiorkiem

    OdpowiedzUsuń
  22. Kocham takie pyszności;) a tuńczyka bardzo ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ale to bardzo lubię tuńczyka :) Ogólnie kocham rybki i te w akwarium i te na talerzu :)) Pasta - mniam mniam mniam :]

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetna! Polecam pastę szpinakową. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kiedyś mój tata robił taką pastę bardzo często, najlepsza pasta pod słońcem :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Dawno nie robiłam a przecież to prosta i smaczna pasta, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. w dzieciństwie taką jadłam :)
    chyba wiem co zjem jutro na śniadanie :))

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty ,taka pasta na śniadanko to super pomysł....Jest prosta i bardzo smaczna .Ekstra ...samo zdrowie ...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger