Czy jest ktoś, kto nie lubi chrupiącego, soczystego kurczaka?:) Dziś przepis na proste i pyszne pieczone udka - z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy, bo prawie całą pracę wykona za nas piekarnik. Aby kurczak był naprawdę chrupiący, trzeba pamiętać o bardzo dokładnym osuszeniu mięsa po umyciu. Jako dodatek do mięsa zaserwowałam faszerowane pieczarki, prostą sałatkę i ryż. Idealnie do kurczaka pasuje też sos czosnkowy. Smacznego:)
2 całe udka kurczaka (bez skóry),
kilka łyżek domowej bułki tartej,
kilka łyżek mąki,
2 jajka (lub jedno duże) plus odrobina mleka,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, ew. ulubione suszone zioła (np. rozmaryn, tymianek) lub przyprawa do drobiu
faszerowane pieczarki:
kilka dużych pieczarek,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
łyżka lub dwie natki pietruszki,
łyżka lub dwie startego sera,
opcjonalnie kilka plastrów szynki lub plaster boczku,
jajko lub samo żółtko,
łyżka lub dwie bułki tartej,
sól, pieprz
sos czosnkowy:
kilka łyżek majonezu, kilka łyzek jogurtu greckiego, 2-3 ząbki czosnku, ew. natka pietruszki i koperek, sól i pieprz
Mąkę, jajka i bułkę tartą osobno doprawić. Osuszone udka obtoczyć w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i bułce tartej. Ułożyć na natłuszczonej blaszce i piec około godziny (lub do miękkości mięsa) w 180 stopniach - w połowie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę i ewentualnie dołożyć na blaszkę trochę tłuszczu. Gdyby panierka za szybko się rumieniła, można mięso przykryć od góry papierem do pieczenia.
Pieczarki obrać, ostrożnie wyrwać z nich ogonki i posiekać je drobno. Przesmażyć z posiekaną cebulą, czosnkiem i wędliną. Do ostudzonej masy dodać jajko, bułkę tartą, starty ser i natkę pietruszki, dobrze doprawić. Nałożyć do kapeluszy pieczarek, posypać odrobiną bułki tartej i startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Składniki sosu czosnkowego wymieszać i doprawić. Podawać do mięsa.
Moja mama robi skrzydełka w takiej panierce, pyszna jest ;)
OdpowiedzUsuńOj, drób uwielbiamy całą naszą rodziną. Pyszne danie
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne z pewnością :)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś bardzo smaczny obiad. Takie faszerowane pieczarki to mój ulubiony dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńThis looks really good ones again :) I hope you had a nice and yummy weekend!? I was with my cousins last week and am back home now - its so goood to have my own kitchen back :)
OdpowiedzUsuńHave a nice evening!
I jaka pyszna sałatka do tego wszystkiego! :)
OdpowiedzUsuńFaszerowane pieczarki ,uwielbiam a kurczaka też ,choć nie za często ;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
xo xo xo xo xo
Eh...ja tu dopiero dzisiaj skorzystałam z Twojego przepisu na łososia z poprzedniego postu,a Ty znowu kusisz takimi pysznościami:)
OdpowiedzUsuń:) dzięki, mam nadzieję, że łosoś smakował, pozdrawiam:)
UsuńTak,smakował i to bardzo.
UsuńTaki obiad ubustwiaja moi panowoe ;-)
OdpowiedzUsuńMój brat byłby zachwycony takim daniem :)
OdpowiedzUsuńNatalio pyszności dzisiaj serwujesz, najbardziej mi się podobają te faszerowane pieczareczki :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńTakie pieczarki to muszę sobie zrobić , bo uwielbiam pieczarki całą gębą ;)
OdpowiedzUsuńFaszerowane pieczarki uwielbiam, wybierasz takie danie, które z chęcią bym zjadła, a przynajmniej do tej pory. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńwww.homemade-stories.blogspot.be
chrupiący kurczak i te pieczarki... coś pysznego!
OdpowiedzUsuńLubię takie piekarnikowe przepisy, a udek w panierce jeszcze nie jadłem i przy najbliższej okazji wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDla mnie świetne danie :) Bardzo lubię kurczaka :]
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) Pyszne danie Natalio :)
OdpowiedzUsuńkurczak pyszny, ale mnie bardziej kuszą te pieczareczki :)
OdpowiedzUsuńfaszerowane pieczarki wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMi od tygodnia mięsa jeść nie wolno a tu proszę u Ciebie kurczak ;p
OdpowiedzUsuńZapisuje sobie ten przepis.Chcę to na obiad :D
OdpowiedzUsuńAleż pyszne jedzonko:)a pieczarkom nie oparł by się mój mąż,uwielbia paszerowane,a ja niestety nieczęsto je robię.
OdpowiedzUsuńLubimy kurczaka w panierce a w połączeniu z faszerowanymi pieczarkami musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJak to wszystko pięknie i smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńna bogato
OdpowiedzUsuńna bogato
OdpowiedzUsuń