stycznia 10, 2015
pierogi z pieczarkami
To moje drugie podejście do pierogów - tym razem przyrządziłam je z pieczarkowym farszem. Przekonałam się, że zawsze będę używać tego przepisu na pierogowe ciasto, ponieważ naprawdę jest niezawodne - pierogi znów wyszły mięciutkie i delikatne; naprawdę uda się każdemu. Smacznego:)
Źródło (ciasto) : http://gotujebo.blogspot.com/2011/12/idealne-ciasto-na-pierogi.html
na około 30 pierogów:
ciasto:
pół kilograma mąki pszennej (może wyjść mniej lub więcej),
szklanka gorącej wody,
łyżeczka soli
farsz:
ok. 500 g pieczarek,
mała cebula lub por,
opcjonalnie mała kiełbaska lub kawałek szynki,
sól, pieprz, ew. natka pietruszki
Farsz: pieczarki i cebulę obieramy i drobno kroimy, przesmażamy na maśle z kawałeczkami wędliny, aż odparuje płyn i doprawiamy (farsz nie powinien być zbyt mokry). Ciasto: Połowę mąki wsypać do miski, dodać sól. Wlać do niej gorącą wodę (ja poczekałam około 10-15 minut od jej zagotowania), wymieszać łyżką (zrobi się klucha, ale tak ma być) i stopniowo dodawać resztę mąki - wyrabiać dłonią, aż ciasto będzie elastyczne i jednolite (ja zużyłam mniej mąki niż w przepisie). Rozwałkować bardzo cienko (można podsypywać blat mąką), wykrawać kółeczka, napełniać farszem i zlepiać pierogi. Wrzucać partiami do posolonego wrzątku z kilkoma kroplami oleju, gotować do wypłynięcia na powierzchnię.
AUTOR:
Natalia
Jak zwykle,wchodzę na Twojego bloga i nabieram ogromnej ochoty na to co proponujesz:)
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne pierożki :)
OdpowiedzUsuńRobię takie samo ciasto i zawsze wychodzi:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają♥
Ja jeśli pierogi to tylko ruskie albo z mozzarella :) Kurde i narobiłaś mi smaka na pierogi :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi domowej roboty:)
OdpowiedzUsuńpodobnież są pyszne w takiej wersji z dodatkiem sera żółtego :)
OdpowiedzUsuńTeż słyszałam o takiej wersji, wypróbuję następnym razem:)
Usuńna pewno są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszne pierożki :)
OdpowiedzUsuńmniam..muszę znaleźć czas na lepienie pierożków :D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi z kazdym nadzieniem pychota!!
OdpowiedzUsuńZ samymi pieczarkami nie jadłam, aż chce się lepić ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zarówno pieczarki jak i pierogi - takiej wersji nie próbowałam do tej pory
OdpowiedzUsuńTaki fartuszek mogę stworzyć specjalnie dla Ciebie, napisz na email lub na fb i popiszemy o szczegółach :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku,choć z pieczarkami nie jadłam,to chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńo matko,uwielbiam pierogi ale z pieczarkami jeszcze nie jadłam,musze spróbować !
OdpowiedzUsuńmogę prosić o klikanie w link do płaszcza w moim nowych poście ? :)
Nigdy nie robiłam pierogów z przepisu na to ciasto... Może wreszcie się do niego przekonam...
OdpowiedzUsuńMniam :)
OdpowiedzUsuńCiasto na pierogi najlepsze. Zawsze się udaje. A farsz? Nie robiłam z samych pieczarek. Świetny sposób na jakąś odmianę. Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią. :-)
OdpowiedzUsuńKocham pierogi w każdej postaci ;)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Uwielbiam pierogi :)
OdpowiedzUsuńz samymi pieczarkami pierogów jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńteż korzystam z takiego ciasta, jest najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńKocham pieczarki, Twoje pierożki z pewnością są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPierogów nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna propozycja ,rewelacyjnie wyglądają ,twój przepis jest wspaniały narobiłaś mi chęci )
OdpowiedzUsuń