Przyrządzałam już cannelloni w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej - tym razem postanowiłam nadziać je popularnym farszem ze szpinaku, mięsa mielonego i ricotty. Sos pomidorowy możemy zastąpić beszamelem lub innym ulubionym sosem do zapiekanek. Smacznego:)
Polecam też cannelloni z mięsem mielonym i cannelloni ze szpinakiem i fetą.
dla 2 -3 osób:
ok. 10 rurek cannelloni,
ok. 400-450 g mrożonego szpinaku,
ok. 250 g mięsa mielonego,
ok. 100-150 g ricotty,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ew. przyprawa do mięsa mielonego
kilka łyżek startego parmezanu lub/i mozzarelli,
sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć z mięsem mielonym, przyprawić, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć szpinak, połączyć go z mięsem mielonym i pokruszoną ricottą. Przygotowanym farszem nadziewać podgotowane wcześniej rurki (ja gotuję je kilka minut). Sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać
koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos
zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem posmarować dno naczynia do zapiekania, na nim ułożyć nadziany makaron, posmarować go sosem i posypać serem - można zrobić jedną lub dwie warstwy. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
lutego 24, 2015
Cannelloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i i ricottą
AUTOR:
Natalia
cannelloni
,
daniamiesne
,
kuchnia włoska
,
makaron
,
mielone
,
ricotta
,
ser
,
sos pomidorowy
,
szpinak
,
zapiekanki
pychaaa
OdpowiedzUsuń;]
nigdy nie jadłam cannelloni:) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńteż nigdy nie jadłam cannelloni
Usuńświetne, bardzo lubię szpinak więc chętnie wykorzystam pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam cannelloni, chętnie kiedyś sprawdzę ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPS: Kurczak doprawiany winkiem zjedzony ;) Super przepisik :)
Świetnie, bardzo się cieszę, że smakował, pozdrawiam:))
UsuńSuper danie, lubię połączenie mięsa ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńpyszności!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na podanie ze szpinakiem, muszę kiedyś koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs, do wygrania bon 120 zł na zakupy.
http://poezja-smakow.blogspot.com/2015/02/wygraj-bon-120-z-na-zakupy-w.html
uwielbiam canelloni! Pięknie wygląda i obłędnie smakuje, szczególnie w Twoim wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńPycha, aż zgłodniałam , bo szpinak to ja mogę pochłaniać w wielkich ilościach i do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, przeraża mnie trochę ten szpinak ;)
OdpowiedzUsuńPolecam więc moje cannelloni z mięsem mielonym:)
UsuńJestem ciekawa czy smakowałoby mi to danie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego, ale mi nie wyszło kompletnie :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńThis looka delicious! I will make vegan veggie lasagna tonight :)
OdpowiedzUsuńBy the way, you won my giveaway! I sent you an email already!
And thank you a lot for sharing your opinion about my last post! I received a lot of thoughtful comments and this made me really happy!
Xx
Smakowitości :)
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis :]
OdpowiedzUsuńmakarony, makarony... zjem zawsze i wszedzie :)
OdpowiedzUsuńNa takie cannelloni wpraszam się do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie dania kocham. Ten mój pociąg do szpinaku jest niebezpieczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda, muszę zrobić takie z dodatkiem szpinaku.
OdpowiedzUsuńRobiąc dla wszystkich w domu usunęłabym mięsiwo bo część z nas go nie je, ale reszta zapowiada bardzo fajna i smaczna ucztę :)
OdpowiedzUsuń