lutego 24, 2015

Cannelloni ze szpinakiem, mięsem mielonym i i ricottą

Przyrządzałam już cannelloni w wersji wegetariańskiej oraz mięsnej - tym razem postanowiłam nadziać je popularnym farszem ze szpinaku, mięsa mielonego i ricotty. Sos pomidorowy możemy zastąpić beszamelem lub innym ulubionym sosem do zapiekanek. Smacznego:)

Polecam też cannelloni z mięsem mielonym i cannelloni ze szpinakiem i fetą.

dla 2 -3 osób:
ok. 10 rurek cannelloni,
ok. 400-450 g mrożonego szpinaku,
ok. 250 g mięsa mielonego,
ok. 100-150 g ricotty,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ew. przyprawa do mięsa mielonego
kilka łyżek startego parmezanu lub/i mozzarelli,

sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek

Cebulę i czosnek drobno posiekać, przesmażyć z mięsem mielonym, przyprawić, odłożyć. Na patelni po mięsie przesmażyć szpinak, połączyć go z mięsem mielonym i pokruszoną ricottą. Przygotowanym farszem nadziewać podgotowane wcześniej rurki (ja gotuję je kilka minut). Sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem posmarować dno naczynia do zapiekania, na nim ułożyć nadziany makaron, posmarować go sosem i posypać serem - można zrobić jedną lub dwie warstwy. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

26 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam cannelloni:) wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, bardzo lubię szpinak więc chętnie wykorzystam pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam cannelloni, chętnie kiedyś sprawdzę ten przepis :)
    PS: Kurczak doprawiany winkiem zjedzony ;) Super przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, bardzo się cieszę, że smakował, pozdrawiam:))

      Usuń
  4. Super danie, lubię połączenie mięsa ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na podanie ze szpinakiem, muszę kiedyś koniecznie spróbować :)
    Zapraszam do siebie na konkurs, do wygrania bon 120 zł na zakupy.
    http://poezja-smakow.blogspot.com/2015/02/wygraj-bon-120-z-na-zakupy-w.html

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam canelloni! Pięknie wygląda i obłędnie smakuje, szczególnie w Twoim wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, aż zgłodniałam , bo szpinak to ja mogę pochłaniać w wielkich ilościach i do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam, przeraża mnie trochę ten szpinak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam więc moje cannelloni z mięsem mielonym:)

      Usuń
  9. Jestem ciekawa czy smakowałoby mi to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś coś podobnego, ale mi nie wyszło kompletnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This looka delicious! I will make vegan veggie lasagna tonight :)
    By the way, you won my giveaway! I sent you an email already!
    And thank you a lot for sharing your opinion about my last post! I received a lot of thoughtful comments and this made me really happy!
    Xx

    OdpowiedzUsuń
  12. makarony, makarony... zjem zawsze i wszedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na takie cannelloni wpraszam się do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie takie dania kocham. Ten mój pociąg do szpinaku jest niebezpieczny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smacznie wygląda, muszę zrobić takie z dodatkiem szpinaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiąc dla wszystkich w domu usunęłabym mięsiwo bo część z nas go nie je, ale reszta zapowiada bardzo fajna i smaczna ucztę :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger