Uwielbiam faszerowane warzywa. Jedną z moich ulubionych wersji jest farsz z mięsa mielonego. Kiedyś przygotowywałam taką cukinię z przesmażonym mięsem mielonym, dziś do nadzienia preferuję delikatniejsze mięso - takie, jak na gołąbki. Oba przepisy są jednak bardzo smaczne, dlatego podaję je oba. Smacznego:)
dla 2-3 osób:
Cukinie faszerowane mięsem jak na gołąbki:
duża cukinia,
200-250 g mielonego mięsa,
1/2 - 3/4 paczki ugotowanego ryżu,
mała cebula,
sól, pieprz, majeranek, czosnek, ew. słodka papryka lub przyprawa do mięsa mielonego
szybki sos pomidorowy:
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można zastąpić passatą, przecierem lub pomidorami z puszki),
ok. 1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
opcjonalnie 1/4 szklanki śmietanki 18% (lub do smaku),
sól, pieprz, suszone zioła: oregano, bazylia, tymianek
Cukinię przekroić na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć, połączyć z mięsem, ryżem i przyprawami. Nadzienie włożyć do łódeczek z cukinii, piec ok. 40 minut w 180 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw). Przygotować sos: na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać koncentrat, dolać bulion lub wodę, mieszać i poczekać parę minut, aż sos zgęstnieje (można dolać śmietankę do smaku). Przyprawić. Sosem polać upieczone cukinie.
Cukinie faszerowane przesmażonym mięsem mielonym:
dwie małe cukinie (szybciej się upieką i mięso się nie przesuszy),
250 g mięsa mielonego,
cebula,
ząbek czosnku,
opcjonalnie kilka pieczarek,
opcjonalnie pół dużej papryki (można zastąpić innym warzywem),
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ulubione suszone zioła
kilka łyżek startego żółtego sera
Mięso przesmażyć z posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami i warzywami, na koniec dodać czosnek i przyprawić. Wydrążone cukinie nadziewać przygotowanym farszem, posypać serem, zapiekać ok. 25 minut w temp 180 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości warzyw).
lutego 22, 2015
Cukinia faszerowana mięsem mielonym (na dwa sposoby)
AUTOR:
Natalia
cebula
,
cukinia
,
daniamiesne
,
mielone
,
papryka
,
pieczarki
,
pomidory
,
ryż
,
sos pomidorowy
,
warzywa
,
wieprzowina
No takiego cuda to ja jeszcze nie jadłam ;) dzięki za przepis ;).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię - nawet bardzo, bardzo:)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie smakołyki ;D
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam cukinii
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! Zdrowo i pysznie :3
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńkurcze ale smakowicie wygladaja!!
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2015/02/na-niebiesko.html
Bardzo apetyczna! już tęsknię za latem i warzywami z ogródka:)
OdpowiedzUsuńKocham wszytko co związane jest z cukinią ;)
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam faszerowaną cukinię, jest pyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo sprytne i z pewnością super smakuje:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to danie zwłaszcza w sezonie gdy wszystkie warzywa są świeże:)
OdpowiedzUsuńooo tak bardzo lubię mielone mięsko :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda :D
OdpowiedzUsuńPycha!!! uwielbiam cukinię, taka faszerowana jest pycha
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanego weekendu :)
Anru
wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCukinii nigdy nie nadziewałam tylko bakłażana :)
OdpowiedzUsuńNigdy mi smacznie nie wychodzą smacznie faszerowane warzywa :(
OdpowiedzUsuńtak faszerowaną cukienie od zawsze chciałam spróbować.. wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńcukinie faszerowaną robię często i uwielbiam !!
OdpowiedzUsuńObie wersje chętnie bym widziała u siebie na talerzu:))
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com
oba przepisy brzmią apetycznie:)
OdpowiedzUsuńbardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńTeż często robię coś podobnego. Cukinia jest stworzona do faszerowania.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z cukinią :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne cukinie w sezonie letnim, gdy ich mam mnóstwo w ogródku.
OdpowiedzUsuńI love filled zuccini even though I fill them with lentils or quinoa or millet or whatever I have :)
OdpowiedzUsuńI have a giveway with organic cosmetics on my blog right now, feel free to participate!
xx
Nie przepadam za cukinią :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ja wybieram wersję nr 1 :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPycha! Ja robię czasem na obiadek i zawsze wychodzi smaczne ;)
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczne danie:)
OdpowiedzUsuń