lutego 07, 2015
dorsz pieczony pod ziołowo-cytrynową skorupką
Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę - tym razem wyjątkowy smak zawdzięcza ona chrupiącej skorupce z ziołami i cytryną. Tak upieczony dorsz jest naprawdę aromatyczny i pięknie pachnie cytrusami. Do tego przepisu możemy użyć dowolnej ryby o białym mięsie. Smacznego:)
500 g dorsza (lub innej ryby o białym mięsie),
na skorupkę:
ok.30 g bułki tartej.
ok. 15 g startego parmezanu,
ok. łyżki natki pietruszki,
ok. łyżeczki koperku,
skórka starta z cytryny i ok. łyżeczki soku,
ok. łyżki oliwy,
sól, pieprz, tymianek, granulowany czosnek
surówka z włoszczyzny:
dwie marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego,
ćwierć małego pora (biała część),
sól, pieprz, natka pietruszki, oliwa
Rybę pokroić na kawałki, umyć, osuszyć. Składniki skorupki połączyć i dobrze wymieszać. Na każdy kawałek ryby nałożyć porcję mieszanki i lekko docisnąć. Piec około 15-20 w temp. 200 stopni (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ryby).
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (pora pokroić na półplasterki). Doprawić i polać odrobiną oliwy.
AUTOR:
Natalia
Pyszna rybka! :) aż czuję tę chrupiącą i aromatyczną skorupkę :))
OdpowiedzUsuńObiad idealny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dorsza, więc koniecznie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybę z delikatną cytrynową nutą...
OdpowiedzUsuńTakiego dorsza z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta "skorupka". :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności , uwielbiam dorsza:)
OdpowiedzUsuńTa skorupka jest intrygująca ;)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłego weekendu :)
Anru
Pyszności! I do tego zdrowo...
OdpowiedzUsuńPyszna rybka, niebo w gebie
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia w surówkach. ;]
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńOoo, uwielbiam dorsza! <3
OdpowiedzUsuńDoskonała ryba i świetnie podana. Parmezan w posypce?... fajny pomysł na taka panierkę :)
OdpowiedzUsuńo tak to jest obiad zacny :D
OdpowiedzUsuńpysznie ten dorsz wygląda! ryby przygotowuję zazwyczaj klasycznie, muszę wypróbować Twoją panierkę :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńmatrelsy.blogspot.com
przepis dla mojej mamy, bardzo lubi dorsze i inne ryby:)
OdpowiedzUsuńOjj pora się zabierać za obiad, bo po oglądaniu takich pyszności mój głód się domaga :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rybkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby ,ale takie bez ości ;) pyszności tutaj jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńBuziaki
xo xo xo xo xo
Jak zwykle pyszności :)
OdpowiedzUsuńSmakowity :)
OdpowiedzUsuńpieczony dorsz - brzmi pysznie, a do tego jeszcze skorupka cytrynowo-ziołowa... Wygląda przeapetycznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie obiadowe :) Dorsz na pewno pyszny.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na rybkę :-) z chęcią taką zrobię :-)
OdpowiedzUsuńThis looks like a great combination! I went to an awesome vegan brunch today and now Im sooooo full :D
OdpowiedzUsuńI hope you enjoyed your weekend and the cinema and spa!? What did you buy on your shopping trip :)???
Have a great Sunday night!
Wygląda wspaniale. Bardzo lubię pieczone ryby, a jak są z panierce to jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńTaką rybkę mogę jeść :) Pysznie!!!
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńo kurczę,musi mieć genialny smak:),lubię takie ciekawe panierki:))
OdpowiedzUsuńmniam mniam!
OdpowiedzUsuńLubię takie zdrowe dania :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję!!!
OdpowiedzUsuńTen przepis już zapisałam!! :]]]]
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś coś podobnego z tym, że ryba była zastąpiona jakimś innym mięsem ;)
OdpowiedzUsuńtaka rybka to jest to!
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie:)
Ale przepysznie wyglądają wszystkie Twoje dania ;) Są bardzo zdrowe i smacznie wyglądają :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńmmm... cudeńko! :) Cudeńko!!!
OdpowiedzUsuń