lutego 23, 2015

Kurczak pieczony w sosie maślano-cytrynowym z białym winem

Dziś pyszna propozycja na kurczaka pieczonego w sosie z białego wina. Dzięki uprzedniemu podsmażeniu, skórka jest chrupiąca, a mięso soczyste i miękkie. Ilość czosnku można ograniczyć, ale w połączeniu z cytryną, masłem, bulionem i winem tworzy wspaniałą kompozycję smakową. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale

2-4 duże udka z kurczaka
2 łyżki masła,
4 ząbki drobno posiekanego czosnku,
1/4 szklanki białego wina,
3/4 szklanki bulionu drobiowego,
sok z połowy cytryny,

sól, pieprz, przyprawa do drobiu, rozmaryn (świeży lub suszony)

Kurczaka przyprawić i podsmażyć na gorącym tłuszczu (ok. 3 minut z każdej strony - musi być złocisty, a skórka przyrumieniona), odłożyć. Z patelni usunąć nadmiar tłuszczu, dodać masło, przesmażyć na nim czosnek, wlać wino, zredukować do połowy; dodać bulion, świeży rozmaryn i sok z cytryny. Do sosu przełożyć kurczaka i piec około 30 minut w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości udek). Gotowe danie posypać natką pietruszki.

38 komentarzy:

  1. Ale musi być pyszny i aromatyczny taki kurczaczek, pyszne danie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki winny kurczak jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda że..... aż ślinka cieknie! :)) musi być pyszny....

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze takiego nie miałam okazji jeść! :) smacznie wygląda! wgl cały blog smaczny! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. na 100 % wypróbuję ! Obserwuję !

    OdpowiedzUsuń
  6. oj kusisz kochana kusisz wieczorna pora :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty chyba wiesz co lubię, bo ciągle trafiasz w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dobrze pamiętam to jeszcze nic nie zaprawiałam winem :D O rety muszę skoczyć po winko i wszystkie produkty coś koło środy chyba znowu wypróbuje Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, daj znać, czy smakowało, pozdrawiam:)

      Usuń
  9. coś zdecydowanie dla mnie! uwielbiam sosy na bazie wina, a do tego cytryna i masło mmm!

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być smaczne, ale ja za tymi częściami kurczaka nie przepadam, można by powiedzieć nawet, ze nie lubię ich, więc chętnie zanurzyłabym tam pierś z koko :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś sobie zrobię na obiadek :* Dziękuję za przepis :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj znać, czy smakowało, pozdrawiam:))

      Usuń
  12. Thank you for participating in the giveaway :) I will write an email to the winner on Friday! This dish looks like its not for vegans haha ;)
    Have a great day!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  13. oooo... dobre mięsko na obiadek, dooobre :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy żadnej potrawy nie doprawiałam alkoholem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, wino robi dużą różnicę, pozdrawiam:)

      Usuń
  15. Uwielbiam kurczaka, tak podany jes napewno obłędnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale cudnie wygląda! Musi być pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm wykwintna potrawa. Taki kurczak musi smakować wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja po zjedzeniu kiedyś nieświeżej wołowiny po burgundzku w Paryżu nie lubię dodatku wina do jedzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo świetny przepis. Lubię dodawać wino do różnych potraw. Po zredukowaniu płynów pozostaje wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  20. muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo aromatycznt kurczak ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. pyszne połączenie smaków, kurczak musi być niezwykle delikatny a jednocześnie aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger