lutego 06, 2015

pomarańczowe ciasteczka z żurawiną

Domowa kuchnia amerykańska ma wiele zalet - przepisy są łatwe, szybkie, a dania naprawdę smaczne. Dziś prosty przepis na ciasteczka z żurawiną, które przepięknie pachną pomarańczami. Zamiast żurawiny możemy użyć do nich ulubionych orzechów, na przykład pistacji. Takie ciasteczka nigdy nie będą wyglądały idealnie, ale na tym polega ich urok:) Po upieczeniu powinny być miękkie. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale

na około 20-30 ciasteczek:

1 i 1/2 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki sody,
jajko,
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
1/2 szklanki miękkiego masła,
1/3 szklanki cukru,
1/3 szklanki brązowego cukru,
szklanka suszonej żurawiny,
skórka z małej pomarańczy


Mąkę i sodę przesiać i połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrami, gdy masa będzie kremowa, dodać jajko, następnie żurawinę i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę z sodą i wymieszać tylko do połączenia - masa ma być bardzo gęsta, aby można ją było formować. Z ciasta lepić małe kulki (powinny być większe od orzecha włoskiego; pomocna byłaby tu mała łyżka do lodów) i układać na papierze do pieczenia - ciastka się spłaszczą i powiększą, dlatego trzeba zrobić odstępy. Piec około 15 minut w 190 stopniach - będą gotowe, gdy przyrumienią się od spodu i na bokach.

24 komentarze:

  1. Ciasteczka wyglądają wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mam ciacha takie proste pod ręką. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, akurat mam ochotę na ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja od wielu lat jestem fanką domowej kuchni amerykańskiej :) Jedyny minus to wysoka kaloryczność.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis to na pewno skradnę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana a ja szukam ciasteczek na Walentynki do szkoly mojej córeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne i szybkie ciasteczka, takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha ciasteczka! :) porywam kilka i... zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  10. w sam raz do kawy! bardzo mnie odpowiada pomarańczowy smak ciastek:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomarańcze i mandarynki mnie uczulają :) więc klops :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam...już czuję ich zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pysznie i zachęcająco wyglądają i chętnie zjadłabym takie teraz, do mojego kakao ;P

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda, że nie można ich powąchać przez monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają wspaniale! Ależ one muszą pachnieć.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger