ok. 500-600 g udek kurczaka - bez kości i skóry (można tez użyć piersi),
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
mała cebula lub ćwierć pora,
kilka łyżek kukurydzy,
kilka łyżek groszku,
opcjonalnie 2 małe ziemniaki,
1/3 szklanki masła,
1/3 szklanki mąki,
3 szklanki bulionu,
1/3 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%),
sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do drobiu, natka pietruszki, tymianek
płat ciasta francuskiego plus jajko do posmarowania
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Mięso z udek pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, przesmażyć na złoto. Na maśle przesmażyć posiekaną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać mięso, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wrzucić groszek, kukurydzę i śmietankę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem. Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem (lub śmietanką), zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.
Ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńKochana nie powinnam o tym pisać, ale wygrałaś u mnie rozdanie ;)
Usuńhmm...ale smakołyki :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, muszę spróbować tego dania ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Ja tak czasami robię zupki :-)
OdpowiedzUsuńTo ja wpadam do Ciebie na tą pyszność:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną potrawkę. I jaki niebanalny :)
OdpowiedzUsuńBez groszku chętnie bym zjadła. ;]
OdpowiedzUsuńzaskoczyłas mnie tym pomysłem kulinarnym
OdpowiedzUsuńciasto francuskie niestety jest dla mnie za trudne:(
OdpowiedzUsuńZnów ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda i z chęcią bym zjadła:))
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe - fajnie też tak zapiec ciasto nad talerzem z zupą cebulową :)
OdpowiedzUsuńoj już kiedyś miałam robić tę potrawę i o niej zapomniałam... muszę znów do niej wrócić, bo wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ciężko oprzeć się takiemu daniu.
OdpowiedzUsuńpotrawkę bym zjadła, ale bez ciasta francuskiego, który to nie za bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńNiby zwykła potrawka, ale podana w zupełnie nowej formie. Zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń.ale smakołyki :)
OdpowiedzUsuńOooostro. Nie spotkałam się jeszcze nigdy z taką formą. Bardzo ciekawy pomysł ;) Uwielbiam ciasto francuskie ;)
OdpowiedzUsuńPotrawka a w jakże atrakcyjnym wydaniu :) pycha!
OdpowiedzUsuńPomysłowe i z pewnością pyszne!
OdpowiedzUsuńNapewno było przepyszne, już czuję ten smak
OdpowiedzUsuńWyglada cud ie!!! Ja kocham ciasto francuskie w połączeniu z kurczakiem! Super!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Musiała być pyszna. Bardzo lubię takie niecodzienne potrawy.
OdpowiedzUsuńZapowiada się smacznie :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności tu u Ciebie. ;-)
OdpowiedzUsuńach wygląda oryginalne acz na pewno smakuje cudnie!
OdpowiedzUsuńo jeju wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł, uwielbiam ciasto francuskie <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto francuskie, wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńPotrawkę z kurczaka lubię, ale nie jadłam pod ciastem francuskim które uwielbiam :]
OdpowiedzUsuń