Zapraszam też na pyszne ROGALIKI Z JABŁKAMI:)
Polecam też moją szarlotkę:)
Składniki w temperaturze pokojowej:
5 jajek,
szklanka cukru,
cukier waniliowy,
200 g rozpuszczonego masła,
350 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
800 g domowego musu jabłkowego plus 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Utrzeć jajka z cukrami na jasną masę, dodać masło, utrzeć i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć. Mus wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej. Piekarnik nagrzać do 180 C. Połowę ciasta
wyłożyć łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto. Piec
przez około 45 minut, jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia.
Ależ pyszny :) marzy mi się, mam teraz urlop to może upiekę :D
OdpowiedzUsuńfajne ciasto, przepis zapisuję sobie ;)
OdpowiedzUsuńMmmm, pychotka :D
OdpowiedzUsuńMniam, aż mi narobiłaś ochotę na szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńLubię jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy babciny jabłecznik
OdpowiedzUsuńCiasto ucierane bardzo smaczne, ale w połączeniu z jabłkami rewelacja :)
OdpowiedzUsuńOh how yummy! I am so craving for sweets and cake these days but unfortunalty I have heartburn due to my pregnancy and it always gets worse when I eat sweets so I try to avoid them... which is difficult ;D
OdpowiedzUsuńxx
Jabłecznik jest świetny.Lubię w różnych wariantach;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
rilseee.blogspot.com
Uwielbiam ciasta ucierane są takie pulchniutkie i pyszne :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne ciasto, pyszne ;)
OdpowiedzUsuńz przyjemnością będę obserwować Twojego bloga, bo tu jest tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńchętnie nauczę się od Ciebie kolejnych dań :)
Pozdrawiam.
Ale ja lubię jabłecznik..!Na myśl i widok kapie ślinka;) Zostaję, bo chętnie zobaczę więcej;) Zapraszam też do obserwacji mojego bloga:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam jabłecznika! Chyba musze namowic mame zeby zrobiła bo az uszy mi sie trzesa :D
OdpowiedzUsuńkochana moglabys poklikac u mnie w linki? :)
Buziaki! :)
---->Obiektyw mym okiem<----
Pyszny jabłecznik!!! Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawałeczek, pyszności. Bardzo lubię wszystkie jabłeczniki czy szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z jabłkami, takiego ucieranego chyba jeszcze nie jadłam, a wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńchyba kojarzę podobne ciasto, jadłam kiedyś u znajomych, pyszne było!
OdpowiedzUsuńTakiego właśnie jeszcze nie robiłam, trza dopisać do listy do upieczenia ;)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadla taki!!! Jeszcze na cieplo mmmm pyyysznosci :)przepis odpisany
OdpowiedzUsuńUcierane ciasta bardzo lubię, bo zawsze się udają :)
OdpowiedzUsuńooo.. jak ja dawno jabłecznika nie jadłam! :O mniam, musi być genialny.. :)
OdpowiedzUsuńJa teraz piję kawę a tu przede mną stoi takie pysznie kuszące Twoje ciasto,. Ja uwielbiam jabłeczniki, szarlotki... Więc ślinka mi cieknie na widok Twojego jabłecznika :)
OdpowiedzUsuńznowu narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńTaki jabłecznik jest najlepszy do kawy i herbaty....mniam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAkurat za jabłecznikiem nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńKocham jabłeczniki, proste i pyszne ;)
OdpowiedzUsuńhttp://xblueberrysfashionx.blogspot.com
Chętnie bym zjadł, najlepiej dwa kawałki :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama często taki piecze :) prosty i pyszny! :)
OdpowiedzUsuńja równiez uwielbiam wypieki z owocami;)
OdpowiedzUsuńSandicious
Ale mi narobiłaś ochoty na taki jabłecznik. :-)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego! moje ulubione ciasto:)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię ciasta z owocami, a te z jabłkami wręcz uwielbiam! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńmm, pychota! :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną właśnie takie ciasto!
OdpowiedzUsuńJuż wypróbowałam:-) Jest pyszny :-) Rozpływa się w ustach, ja robiłam z borówkami.
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)))
UsuńIdealny jablecznik, musze sprawdzic, czy mam jeszcze jakies jablka w sloikach :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe ciasta :) Sam uwielbiam piec ciasta :) Ja z kolei lubię biszkopt z jabłkami, a ostatnio zrobiłem biszkopt ze śliwkami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzy nikomu nie wyszło to ciasto za gęste? Nie mogłam go wylać na blachę, a wyłożyć i to z problemem, bo przyklejało się do papieru do pieczenia :( naprawdę wyszło bardzo gęste. Następnie wylałam mus, natomiast z drugą częścią ciasta miałam nieco większy problem. Na tym miękkim musie nie chciało się ładnie wyłożyć, było zbyt gęste. Własnie jest w piekarniku i zastanawiam się co z niego wyrośnie...jeszcze raz sprawdziłam składniki, ale wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem...a może to ma być takie gęste? będę wdzięczna za pomoc...
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość gęste, raczej nie da się go wylać, tylko wykłada się łyżką i wyrównuje (zaraz dopiszę to w przepisie). Drugą warstwę trzeba tez nałożyć łyżką - takie małe kopczyki ciasta, a następnie delikatnie połączyć przez wyrównanie łyżką całości. Mam nadzieję, że ciasto jednak ładnie się upiekło, jest to sprawdzony przepis, więc trzymam kciuki:)
UsuńJeśli druga warstwa ciasta jest za gęsta można dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Wtedy łatwiej je rozprowadzić! Sprawdzone :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest absolutnie genialne w swej prostocie! Zrobiłam wczoraj popołudniu, a do rana przetrwały tylko dwa kawałki i to najlepsza rekomendacja. :) U nas „farszem” był mus z papierówek, a górę pokryła kruszonka z większą ilością cukru, który fajnie się skarmelizował. Coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńCzy masło dodaje się rozpuszczone?
OdpowiedzUsuńTak, dopiszę w przepisie☺
UsuńCiasto przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńJeśli chcę upiec z połowy składników, to dodać 2 czy 3 jajka?
2 duże lub 3 małe ☺
Usuń