marca 30, 2015

Karkówka pieczona w keczupie

Karkówka pieczona w keczupie to bez wątpienia jeden z moich ulubionych mięsnych przepisów. Większość osób zalewa mięso ogromną ilością keczupu i majonezu - w tym przepisie spodobało mi się to, iż znacznie ograniczono ilość tej zalewy i że wcześniej marynuje się karkówkę w aromatycznych przyprawach. Naprawdę wystarczy kilka łyżeczek keczupowo-majonezowej mieszanki- plastry mięsa po upieczeniu będą soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Przepis znalazłam tutaj (odrobinę go zmodyfikowałam). Polecam, smacznego:)
 

Polecam też karkówkę pieczoną w miodowo-musztardowej marynacie:)

dwa duże plastry karkówki,
kilka łyżeczek keczupu i majonezu plus łyżeczka musztardy

na marynatę:
3-4 łyżki oleju,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej papryki,
ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
sól, pieprz

Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie karkówkę obsmażyć z obu stron na patelni (kilka minut). Przełożyć do żaroodpornego naczynia (można dodać cebulę z marynaty), posmarować keczupem, majonezem i musztardą - plastry muszą być dość grubo posmarowane i całe zakryte zalewą. Przykryć naczynie i piec około 45 minut w 190 stopniach, po tym czasie można odkryć naczynie i pozwolić, aby mięso się zarumieniło (jeszcze 10-15 minut).

34 komentarze:

  1. Tyle pyszności.. Tak na noc :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł :-) karkówka musi smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat nie przepadam za karkówką:) Ale o pieczonej w ketchupie...nigdy nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe, ciekawe.... :) choć karkówka... hmmm wolałabym coś innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że też bym polubiła taką karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj..oj...moje smaki ,,taka karkówka jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś jadłam takie mięsko i muszę przyznać, że było pyszne i bardzo soczyste!

    OdpowiedzUsuń
  9. Karkówkę robię często, ale jakoś nigdy w ketchupie. Czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Karkówka w tym wydaniu jest bardzo soczysta, krucha i pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jest mięcho, czyli to coś dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja propozycja zalewy do karkówki: 5lyzek octu winnego, 5lyzek cukru, 4lyzki koncentratu, okolo szklanki wody. Rozbeltac zalać. Można dodać cebulę, pieczarki... Do pieca i wychodź niebo w gębie.
    Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi pysznie! Na pewno wypróbuję taką zalewę, kiedy następnym razem będę przyrządzać karkówkę, bardzo dziękuje za przepis i pozdrawiam:)))

      Usuń
  13. I am so excited for you and your fiance - its great that you found a flat that you want to buy! Congrats on that :) I wish we can buy a house one day... but this will still take a while.
    Have a great day!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo ciekawa marynata :)

    OdpowiedzUsuń
  15. często do przypraw, aby je lekko rozrzedzić dodaję właśnie ketchup lub musztardę- boskie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smakowity kawał mięsa. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  17. ale pyszności;p

    www.kataszyyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakoś nigdy nie mogę się przełamać aby zjeść karkówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. apetyczna i kusząca karkówka, zjadłabym na obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam karkówke, juz czuję jej smak... ;)
    http://xblueberrysfashionx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. zaraz ją robię na niedzielny obiad

    OdpowiedzUsuń
  22. Też robię podobną, jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger