marca 18, 2015

Kurczak pieczony w miodowo-musztardowej marynacie

Marynatę z miodu i musztardy wykorzystałam już do pieczonej karkówki, dziś w podobny sposób postanowiłam przyrządziłam udka z kurczaka. Do tego przepisu możemy wykorzystać dowolną musztardę, idealnie sprawdzi się tutaj francuska lub Dijon. Do mięsa podałam brązowy ryż, faszerowane pieczarki i surówkę z marchewki. Smacznego:)


5-6 udek kurczaka,
na marynatę:
czubata łyżka musztardy,
ok. 1/4 szklanki miodu,
łyżka oliwy,
łyżka lub dwie soku z cytryny,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek

Składniki marynaty połączyć, dokładnie obtoczyć w niej kurczaka i odstawić przynajmniej na godzinę. Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując udka pozostałą marynatą.

28 komentarzy:

  1. Tak apetycznie wygląda, że aż chce się po niego sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny i nieskomplikowany przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię taką marynatę, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcę to! Jak tylko będę miała więcej ludzi do nakarmienia, na pewno to zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. awwww, serduszko Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny kurczaczek, lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. baaardzo lubię tę marynatę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak ja lubię takie połączenia! Już smakuję w myślach:) Wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda mega apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. koniecznie muszę wypróbować! świetny blog ;)
    www.honestallthetime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smacznie podany kurczak. Lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł, a taką marynatę wprost uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię skrzydełka w takiej marynacie. Są pyszne. Spróbuję z udkami.

    OdpowiedzUsuń
  14. perfekcyjny obiad :D świetny!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pychota! Uwielbiam połączenie miodu z musztardą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię taką marynatę. Obiad na 5 z plusem.

    OdpowiedzUsuń
  17. dzis też miałam kurczaka, ale w innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszota:) takiego kurczaczka lubimy i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mega apetyczny ten kurczak, palce lizać!! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię od czasu do czasu kurczaka , w tym wydaniu pychotka :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger