Pizzę uwielbiam chyba w każdym wydaniu, te wiejskie są na pewno wśród moich ulubionych. Dziś prosta pizza z kiełbasą, pieczarkami, pomidorami i żółtym serem - idealna z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego:)
Polecam również moją wiejską pizzę z jajkiem, kiełbasą i pomidorami.
na dużą blaszkę pizzy:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
laska kiełbasy,
opcjonalnie mały pomidor,
kilka pieczarek,
cebula,
ew. 2 ząbki czosnku,
grubo starty żółty ser (u mnie pokrojony w długie paski),
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,suszona bazylia
cebula
Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę,
wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do
wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce
palcami, posmarować koncentratem pomidorowym,
posypać oregano i bazylią. Plasterki kiełbasy przesmażyć na patelni, odłożyć. Pieczarki pokroić na plasterki, przesmażyć na patelni po kiełbasie z cebulą i czosnkiem. Na pizzę nałożyć pokrojonego na kawałki lub w plastry pomidora,
kiełbasę, cebulę. Posypać serem. Piec
około 30 minut w 180 stopniach.
Mój brat zjadłby całą blaszkę :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na domową pizzę oj :]
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką pizzę :)
OdpowiedzUsuńMniam...ale nabrałam ochoty na pizzę własnej roboty :)
OdpowiedzUsuńPizza, mam smaka od dłuższego czasu. Muszę coś z tym zrobić :D
OdpowiedzUsuńmuszę się wreszcie zabrać i sama spróbować zrobić pizzę:)
OdpowiedzUsuńahh pizza, każda jest cudowna :-)
OdpowiedzUsuńFajna pizza :-) na bogato :-)
OdpowiedzUsuńOho!Oregano akurat mam więc mogę wypróbować :D
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych wersji pizzy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę:)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam tą szarlotkę z Twojego przepisu i wyszła wyśmienita!:)
Pizza pychota! :) Idzie sobie nią pojeść!
OdpowiedzUsuńPychotka :)) a mój Mąż to by Cię chyba (ku mojemu wielkiemu niezadowoleniu:P) wycałował za tą pizzę :)))
OdpowiedzUsuńpizza musiała być przepyszna :)
OdpowiedzUsuńHmm, I love homemade pizza! I put almond-butter mixed with a little water, yeast flakes and salt and pepper on top, instead of the cheese - its vegan, less fat and more healthy and it almost tastes like cheese :)
OdpowiedzUsuńThanks for your last comment! Your comments always make me happy :)
xx
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
Nie powinnam była tego oglądać, teraz mam ogromną ochotę na pizzę ;)
OdpowiedzUsuńPizza cudo! Aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam pizzy - aż mi w brzuchu zaburczało.
OdpowiedzUsuńSorka, za moje słowa ale to drożdżowy placek z dodatkami a nie pizza.
OdpowiedzUsuńPizzę należy piec w najwyższej możliwej temperaturze i najkrótszym czasie. Ja piekę 12 minut w 250 stopni, ale moim marzeniem jest piekarnik z 350 stopniami.
Ser, koniecznie pod składniki.
Mówisz o oryginalnej włoskiej pizzy - pizza ma wiele wydań, moja to domowa, polska pizza na grubym cieście, pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam pizzę :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! :D Lubię domową pizzę
OdpowiedzUsuńteż uwielbiam pizze! wygląda smacznie :) ♡
OdpowiedzUsuńświetna
OdpowiedzUsuńWłaśnie doszło do mnie, że dawno nie jadłem pizzy, a taką z kiełbasą chętnie bym zjadł :)
OdpowiedzUsuńAkurat nie przepadam za kiełbasą i pieczarkami w pizzy;) Chętnie zostawiłabym serek i pomidorki:)
OdpowiedzUsuń