125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej,
oregano, suszona bazylia,
kilka łyżek startego parmezanu,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania)
25 g drożdży rozpuścić
w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe
miejsce na pół godziny pod przykryciem, by drożdże wyrosły (może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale tak ma być). Do wyrośniętych
drożdży dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę mąki (może się okazać, że
wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie), sól, olej i miód.
Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było
gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić je na 3 wałeczki i zapleść warkocz, posmarować go keczupem wymieszanym z jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, przed wstawieniem do pieca posypać ziołami i parmezanem. Piec w 190 C około 30 minut.
ale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda na bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, pyszny ten warkocz
OdpowiedzUsuńWygląda jak zwykła chałka a smakuje ...jak niezwykły drożdżowy warkocz z takimi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny warkocz na słono.
OdpowiedzUsuńIdealny jako pieczywo do kanapki.
Pozdrawiam :)
Bardzo apetyczny :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:) a smakuje tak jak wygląda to ja poproszę:)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy zachwycają mnie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak chałka! Ale smakowicie wygląda, omnomn.. <3
OdpowiedzUsuńznikłby jeszcze ciepły!
Super, taka chałka ale na wytrawnie :-)
OdpowiedzUsuńAleż ślicznie zapleciony :) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńW wyglądzie przypomina chałkę:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńtakie warkocz kojarzy się ze słodkim wypiekiem, a tu taka miła niespodzianka, super :-)
OdpowiedzUsuńdasz kawałeczek:D?
OdpowiedzUsuńIdealne pieczywo na śniadanko
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci się upiekł!!! Wesołych Świąt Natalio :)
OdpowiedzUsuńja bym do tego dała jeszcze roztopiony ser i pomidory xd
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
Usuńwow, wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuńi pomyslec, ze nie potrafie gotowac:D
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka cieknie, ja normalnie podziwiam że masz czas na tę pasję naprawdę ;]
OdpowiedzUsuńOjojo ależ smakowity, oregano kocham :)
OdpowiedzUsuńMmmmm wygląda przesmakowicie! <3 Zapraszam : melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOh I love good homemade bread soooo much! I am not that good in baking but my husband is and I love when he makes bread :)
OdpowiedzUsuńHave a wonderful Easter weekend with lots of yummy things and sunshine :)
xx
Larissa
wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńpyyychhhaaa ! <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
stay-possitive.blogspot.com
mmm, yummy ♥
OdpowiedzUsuń✿ ℓα ℒιcσrηe - ℒa vie est ℓa petite ℓicorne. ✿
✿ G I V E A W A Y ✿
Mniam, mniam ;)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda
OdpowiedzUsuńMmmm!!! W czwartek zamierzam zrobić taką pyszną drożdżową bułeczkę :)
OdpowiedzUsuń