Kruche babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków - zawsze się udają i wszystkim smakują. Dziś wersja z pysznym, czekoladowym nadzieniem i orzechami. W sezonie będą rewelacyjne z malinami lub truskawkami. Polecam, smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
Polecam też mój przepis na babeczki z kremem patissiere i czekoladową tartę.
na kruche ciasto:
250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody
nadzienie:
dżem malinowy lub truskawkowy,
150 g czekolady (u mnie mleczna|),
70-90 g kremówki,
orzechy lub owoce
Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło
będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć
folią. Ciasto schować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po
schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między
foliami) i
wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać
foremki i nakłuć ciasto widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda
foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.
Przygotować krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć odrobinę dżemu (ok. pół łyżeczki), a na to krem czekoladowy. Wierch udekorować orzechami. Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż krem zastygnie.
Czekolada, orzechy i jeszcze maliny na dodatek-pyszności ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, wprost przepadam za kruchymi babeczkami. Najlepsze, co moze byc. A z czekolada to juz poezja! Przepis biorę w całości i wykorzystam przy najbliższej okazji! Czatujesz pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzarujesz*
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam takie babeczki, bardzo lubię ciasto kruche a to nadzienie jest mega :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńSłodziutkie smakołyki:))
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują, bardzo smakowity deserek :)
OdpowiedzUsuńMmmmniam:)
OdpowiedzUsuńJadłabym z rozkoszą :D
OdpowiedzUsuńŚwietne do pochrupania. Z takim nadzieniem... pyszne :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę sobie kupić takie foremki do babeczek. Pyszne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńAle pychotka, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :) jutro do kawki będą idealne :)))
OdpowiedzUsuńAjajaj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentują i cóż można chcieć więcej kruche pyszne ciacho i czekolada. Mniam :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Az slinka cieknie!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam kruchych babeczek:) świetne!!!
OdpowiedzUsuńo mniam o mniam!
OdpowiedzUsuńMniam!! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!!! mmm
OdpowiedzUsuńa kysz, ja na diecie jestem :P
OdpowiedzUsuńOMG yummyyy
OdpowiedzUsuńVisit my pages if you like and maybe you would like to follow each other? let me know and leave me your links aswell
My Blog | Facebook | Bloglovin | Lookbook
| My Showcase- Header, Facebook-banner and more
kiss from Germany
Wyglądają cudownie. Aż chce się zjeść :3
OdpowiedzUsuńMoże zrobię takie na bierzmowanie jak przyjdą goście ;)
Super, daj znać, czy smakowały, pozdrawiam:)
Usuńmm ale pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chociaż juedną, pyszniaste
OdpowiedzUsuńWow, these looks so sweet and delicous :) I also love walnuts!
OdpowiedzUsuńHave a most wonderful Sunday dear :)
xx
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
pyszne, uwielbiam takie babeczki :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie!!
OdpowiedzUsuń