Dziś kolejny przepis na proste muffinki z dodatkiem brzoskwiń. Gdy piekę takie babeczki, zazwyczaj korzystam z amerykańskich przepisów, tym razem skorzystałam z pomysłu Sally. Brzoskwinie można zastąpić mango lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego:)
115g miękkiego masła,
100g brązowego cukru,
50g cukru,
2 jajka,
120g jogurtu lub kwaśnej śmietany,
220g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku o pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki mleka,
3 brzoskwinie pokrojone w kostkę (świeże lub z puszki)
na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki,
1/4 szklanki brązowego cukru,
1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę,
pół łyżeczki cynamonu
lukier:
120g cukru pudru,
ok. 3 łyżek mleka,
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło ubić na puszystą masę, dodać cukry, wymieszać, następnie połączyć z jajkami i jogurtem. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Zawartość obu naczyń połączyć i szybko wymieszać trzepaczką, dodać mleko i delikatnie wmieszać szpatułką owoce. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości). Składniki na kruszonkę połączyć palcami i posypać nią muffinki. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do cukru pudru dodać tyle mleka, aby powstał lukier i polać nim upieczone muffinki.
Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))
OdpowiedzUsuńurocze te serduszka :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wyrosły i jeszcze w kształcie serduszek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentują a zapewne jeszcze lepiej smakują
OdpowiedzUsuńWyśmienite muffinki .
Wesołych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka,
szalonego i wyjątkowo mokrego Śmigusa Dyngusa
oraz samych słonecznych i cudownych dni...
Życzy ...
Ewa
Słodkich Świąt :))) :))) !!
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję, wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńMuffinki apetyczne :) Radosnych Świąt Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńHoho wypróbuje tą wersję jak i również z mango -idealnie na taki wiosenno letni okres :)
OdpowiedzUsuńmmmm pychaa !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
stay-possitive.blogspot.com
ależ pięknie wyglądają! <3
OdpowiedzUsuńNiech Wielkanoc napełni wasze serca radością,
OdpowiedzUsuńmiłością i spokojem.
Radosnego, wiosennego nastroju
podczas dzielenia się posiłkiem przy wspólnym stole,
w gronie najbliżej rodziny.
Niech te Święta przepełnią was radością i wiarą.
Smacznego Święconego jajka oraz mokrego Śmigusa dyngusa.
Wesołego Alleluja!
Babeczki wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te muffinki :-) wspaniałych Świąt Natalio :-)
OdpowiedzUsuńMuffinki palce lizac, ale narobilas mi smaku, pozdrawiam serdecznie, zycze Wesolych Swiat. Beata
OdpowiedzUsuńjak dla mnie odrobinkę za trudny przepis;)
OdpowiedzUsuńja już po babie słodkiej na śniadanie jedzonej xd
OdpowiedzUsuńPRZEPIĘKNE serduszka. Wesołych świąt :))
OdpowiedzUsuńactiveandhealthylife.wordpress.com
oj, wszamałabym aż by mi w biodra poszło :D
OdpowiedzUsuńpycha, uwielbiam takie muffiny z kruszonką! wesołych!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Happy Easter! These look delicous once again!
OdpowiedzUsuńI hope you have a wonderful Easter weekend with your friends and family!
xx
Larissa
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
Jakie urocze serduszka :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam muffinek z brzoskwiniami ;)
Nie wiem jak sama siebie mam ganić, że tak się zapuściłam w blogowaniu i w odwiedzaniu moich ukochanych blogów. Tak mi tego brakowało. Jak zwykle przepis pierwsza klasa- u mnie muffinków akurat na święta nie było, ale gdybym ten przepis dorwała wcześniej to na pewno by zagościły na moim stole. Spóźnione, ale szczere życzenia świąteczno- lanoponiedziałkowe składam, radości, odpoczynku, optymizmu.
OdpowiedzUsuńI pozdrawiam.
Megly.
wyszły cudnie :)
OdpowiedzUsuńUrocze muffinki, wspaniałe foremki :)
OdpowiedzUsuńmuffinki na poświąteczny czas to bardzo dobry pomysł :-))
OdpowiedzUsuńPiekłam już wiele muffinek, ale takich z brzoskwinią nie miałam jeszcze okazji robić, a to przecież świetny pomysł;)
OdpowiedzUsuńmuszą być przepyszne! ;)
OdpowiedzUsuńwww.honestallthetime.blogspot.com
Wyglądają obłędnie - szczególnie ta brzoskwinia :)
OdpowiedzUsuń