Bardzo lubię pikantne smaki, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakieś bardzo delikatne danie. W takich przypadkach świetnie sprawdza się pyszna potrawka z gotowanym mięsem kurczaka, koperkiem i cytryną. Ja podałam potrawę z kuskusem, ale idealnym dodatkiem będzie również kasza jaglana lub ryż. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:)
dla 3 osób:
4 spore udka z kurczaka (całe),
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, ćwierć selera),
ok. 4 łyżek śmietanki 18%,
cebula,
łyżka masła,
łyżka lub dwie mąki,
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
sól,
pieprz, pęczek koperku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i ziarenek pieprzu
Udka umyć, warzywa z włoszczyzny obrać i pokroić na kawałki. Przyrządzić wywar: mięso i warzywa zalać wodą, dodać ziele, pieprz w ziarenkach i liść laurowy, gotować ok. 1.5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny. Gotowy można przefiltrować przez sito wyłożone gazą. Wyciągnąć składniki z wywaru, ściągnąć mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na małej ilości oleju, dodać mięso i zalać uprzednio przyrządzonym wywarem ( powinien być 2 cm ponad mięsem). Wrzucić łyżkę masła, pokrojone warzywa z wywaru (opcjonalnie), dolać sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić potrawkę mąką rozmieszaną ze śmietanką, doprawić, wymieszać i dodać koperek. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Ja robię bez śmietanki,ale cytryna i koperek muszą być :) Lubię taką potrawkę, korzystam z mięsa z rosołu :)
OdpowiedzUsuńMniam.... mimo, że jestem właśnie po pysznej kolacji to mam na to ochotę! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka z różnych zestawieniach! :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym z apetytem :-)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa czy to danie by mi smakowało :). Wygląda super.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki młody świezy koperek. Właśnie zaczęłam zrywać swój świeży, aromat nie do opisania. :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie idealnie sprawdziłby się podane z ryżem :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńTaki obiad chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda :) Chociaż ja wolę bardziej konkretne w smaku potrawy, pikantne itp. :P
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam się głodna;P
OdpowiedzUsuńlubię kasze z kurczakiem zajadać:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie. :)
OdpowiedzUsuńKurczak, cytryna, koperek - co za smaki. Zainteresowałaś mnie - połączenie ich może być ciekawe, a taka potrawka świetną obiadową inspiracją. Tym bardziej, że lubię kurczaka na wiele różnorodnych sposobów, zwłaszcza takich innowacyjnych :) Pozdrowionka, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńpotrawka? jak ja dawno nie jadłam tradycyjnej potrawki, a to taki smak z dzieciństwa !
OdpowiedzUsuńJak zwykle apetycznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wypróbuje -idealne na dzisiaj :) piękna zmiana grafiki :)
OdpowiedzUsuńMniam mnniam, pyszności ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję u siebie :)
OdpowiedzUsuńhaha a ja zawitam i skosztuję;p
Usuń:D
UsuńSwietami to wyglada 😊
OdpowiedzUsuńObserwacja za obserwacje ?
Moja babcia ją czasem robi i naprawdę ją lubię, smakuje wyśmienicie. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kolejne danie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńObserwuje ; )
OdpowiedzUsuńbrunettevibes.blogspot.com
pyszna, domowa potrawka :-)
OdpowiedzUsuńpyszna potrawka, bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńprosty,pożywny i smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuń