maja 24, 2015

Delikatna potrawka z kurczaka z cytryną i koperkiem

Bardzo lubię pikantne smaki, ale od czasu do czasu mam ochotę na jakieś bardzo delikatne danie. W takich przypadkach świetnie sprawdza się pyszna potrawka z gotowanym mięsem kurczaka, koperkiem i cytryną. Ja podałam potrawę z kuskusem, ale idealnym dodatkiem będzie również kasza jaglana lub ryż. Przepis znalazłam tutaj, smacznego:)

dla 3 osób:
4 spore udka z kurczaka (całe),
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, ćwierć selera),
ok. 4 łyżek śmietanki 18%,
cebula,
łyżka masła,
łyżka lub dwie mąki,
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
sól, pieprz, pęczek koperku, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i ziarenek pieprzu

Udka umyć, warzywa z włoszczyzny obrać i pokroić na kawałki. Przyrządzić wywar: mięso i warzywa zalać wodą, dodać ziele, pieprz w ziarenkach i liść laurowy, gotować ok. 1.5 godziny, co jakiś czas zbierając szumowiny. Gotowy można  przefiltrować przez sito wyłożone gazą. Wyciągnąć składniki z wywaru, ściągnąć mięso z udek i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na małej ilości oleju, dodać mięso i zalać uprzednio przyrządzonym wywarem ( powinien być 2 cm ponad mięsem). Wrzucić łyżkę masła, pokrojone warzywa z wywaru (opcjonalnie), dolać sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 10 minut. Zagęścić potrawkę mąką rozmieszaną ze śmietanką, doprawić, wymieszać i dodać koperek. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

29 komentarzy:

  1. Ja robię bez śmietanki,ale cytryna i koperek muszą być :) Lubię taką potrawkę, korzystam z mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam.... mimo, że jestem właśnie po pysznej kolacji to mam na to ochotę! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kurczaka z różnych zestawieniach! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem bardzo ciekawa czy to danie by mi smakowało :). Wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taki młody świezy koperek. Właśnie zaczęłam zrywać swój świeży, aromat nie do opisania. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie idealnie sprawdziłby się podane z ryżem :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki obiad chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładnie wygląda :) Chociaż ja wolę bardziej konkretne w smaku potrawy, pikantne itp. :P

    OdpowiedzUsuń
  9. lubię kasze z kurczakiem zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurczak, cytryna, koperek - co za smaki. Zainteresowałaś mnie - połączenie ich może być ciekawe, a taka potrawka świetną obiadową inspiracją. Tym bardziej, że lubię kurczaka na wiele różnorodnych sposobów, zwłaszcza takich innowacyjnych :) Pozdrowionka, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. potrawka? jak ja dawno nie jadłam tradycyjnej potrawki, a to taki smak z dzieciństwa !

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo chętnie wypróbuje -idealne na dzisiaj :) piękna zmiana grafiki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietami to wyglada 😊

    Obserwacja za obserwacje ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Moja babcia ją czasem robi i naprawdę ją lubię, smakuje wyśmienicie. ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle bardzo apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Obserwuje ; )

    brunettevibes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszna, domowa potrawka :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. pyszna potrawka, bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. prosty,pożywny i smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger