maja 14, 2015
Francuska tarta z kurczakiem i brokułami
Zazwyczaj przyrządzam tarty na kruchym cieście, jednak ostatnio wolałam coś lżejszego i szybszego w przygotowaniu. Ciasto francuskie sprawdziło się tu idealnie, lecz warto pamiętać o wcześniejszym podpieczeniu spodu. Zazwyczaj jako obciążenie wykorzystuję tradycyjne fasolki, pomyślałam sobie jednak, że składniki, czyli kurczak i brokuły, również się do tego nadają. Myślę, że od tej pory tę metodę będę testować również przy innych tartach, bo rezultaty eksperymentu były pozytywne:) Przepis miałam zapisany na karteczce od dawna, niestety nie pamiętam, gdzie go znalazłam. Smacznego:)
duży płat ciasta francuskiego (najlepiej XXL),
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
pojedyncza pierś z kurczaka,
brokuł,
mały por,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, curry lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka
Ciasto francuskie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć z drobno pokrojonym porem na oliwie. W tym czasie ugotować różyczki brokułu. Ostudzone składniki wyłożyć na ciasto i podpiec je przez 10-15 minut w 200 stopniach. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Mieszankę wlać na tartę i piec jeszcze 15 -20 minut (do ścięcia się wierchu i lekkiego zarumienienia ciasta).
AUTOR:
Natalia
Fajne wydanie tarty. Kurczak i brokuły- miałam nawet wczoraj takie obiadowe połączenie :) Musi być to bardzo smaczne danie :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasto francuskie można z niego stworzyć tyle pyszności. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie tarty, więc spróbuję z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda obłędnie, bardzo lubię takie połączenia ;)
OdpowiedzUsuńnie miałam jeszcze okazji przygotowywać tarty - najwyższy czas spróbować! :) ♡
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńMmmmm... bardzo apetycznie wygląda :) Pyszna i zdrowa!
OdpowiedzUsuńWidzę, że smakujemy w podobnych klimatach:) Brokuły plus kurczak to ostatnio mój pewniak w propozycjach obiadowych:)
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam żadnej tarty, chociaż foremkę mam od kilku miesięcy :P
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda! Ja ostatnio "ćwiczę" ciastp francuskie na różne sposby - np. z botwinką czy szparagami.
OdpowiedzUsuńpyszna tarta! świetna na szybki i smaczny obiad lub przekąskę :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje oj zjadłabym teraz kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńO, ciasto francuskie króluje i ostatnio u mnie :)
OdpowiedzUsuńobłędna!!!!
OdpowiedzUsuńale smakowicie wygląda :))
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić w końcu jakąś tarte, Twoja smakowita pewnie.
OdpowiedzUsuńO mniam! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńAkurat nie mam pomysłu na obiad, zapisuje składniki i lece do sklepu!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, chociaż za brokułom nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńGenialny jest ten przepis :p muszę zrobić w weekend;)
OdpowiedzUsuńrewelacja! aż ślinka cieknie !
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad
OdpowiedzUsuńPatrząc na to danie doskwiera mi fakt, że mam popsuty piekarnik. :< Bardzo apetyczne i te kolory. :3
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńo coś wspaniałego! chcę to zjeść:D
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mnie uwielbiam takie :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńsycąca, ale też lekka tarta, pyszne połączenie kurczaka i brokułów!
OdpowiedzUsuńThis looks really good and I am sure its easy to "veganize" ;) The other day a my husband and I were invited to a friends place and she made a really really good vegetable cake for us which looks similar to this one here :)
OdpowiedzUsuńI hope you are having a wonderful weekend!
xx
Larissa
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
mmm taki quiche to ja z przyjemnością mogę jadać o każdej porze roku, dnia i o każdej godzinie!
OdpowiedzUsuńO, lubię wytrawne tarty! Są świetną alternatywą na choćby kolację czy lekki obiad!:) To połączenie brokułów i kurczaka jest świetne!
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie potrafi w kilka minut uratować obiadową sytuację! Nie dość, że tanie to jeszcze łatwe w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuń