Mam jeszcze sporo domowego musu jabłkowego, więc co jakiś czas próbuję nowego przepisu na ciasta z jabłkami. Tym razem upiekłam smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu jabłecznik z budyniem. Przy jego przygotowaniu warto pamiętać, że to, jak bardzo słodki jest budyń oraz mus ma wpływ na smak ciasta (jak bardzo będzie słodkie). Ja użyłam budyniu waniliowego, ale można przyrządzić ciasto z innym ulubionym budyniem, na przykład czekoladowym czy karmelowym. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)
Polecam też moje przepisy na ucierany jabłecznik i szarlotkę:)
na blaszkę o wymiarach 24x40 cm:
2 szklanki mąki pszennej,
szklanka mąki krupczatki,
2 jajka (zimne),
16 g cukru waniliowego,
3/4 szklanki cukru pudru,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 budynie,
litr mleka (do budyniu; można użyć trochę mniej),
litrowy słoik domowego musu jabłkowego z cynamonem
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść ciasto (powinno ładnie się połączyć, ale gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej wody; w przypadku, gdy będzie zbyt klejące, odrobinę mąki). Podzielić je na dwie części, jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki (natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia) i nakłuć widelcem. Na spód nałożyć mus jabłkowy, wyrównać. Ugotować budynie z cukrem na litrze mleka i gorący wylać na jabłka, poczekać, aż odparuje. Po kilku minutach nałożyć rozwałkowaną wcześniej drugą porcję ciasta (trzeba rozwałkować ją na tyle, by zakryła warstwy - warto przymierzyć ciasto do blaszki, by sprawdzić, czy pasuje; najłatwiej wałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia - wtedy nie będzie się przyklejać do wałka). Nakłuć i piec w 200 stopniach około 45-50 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem. Należy kroić całkowicie wystudzone ciasto, gorące lub ciepłe będzie się rozlatywać!
Wspaniały jabłecznik. Porywam jeden kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTakie lekcje jakie daje pani na blogu wpaja się z czystą przyjemnością :) pozdrowienia i miłego dnia :)
OdpowiedzUsuńSay Yes to the kitchen
Bardzo lubię jabłecznik :), u mnie zawsze znika ekspresowo. Chociaż u mnie robi się trochę inaczej , to ten też kusi wyglądem :)
OdpowiedzUsuńUlala, jak tu się śliczniusio zrobiło! Za jabłecznikiem średnio przepadam, ale z budyniem, to co innego. Pycha :D
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńJa również mam jeszcze kilka słoików musu jabłkowego, muszę go wykorzystać.
OdpowiedzUsuńA to cisto jest super pomysłem. Musi być pyszne, tym bardziej, że jabłecznik uwielbiam.
Nie lubię budyniu ale ciasto wygląda smacznie :]
OdpowiedzUsuńA dzisiaj cały dzień miałam ochotę na ciasto... :p
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam kiedy pierwszy raz usłyszałam o jabłeczniku z budyniem...ale byłam zdziwiona, że tak można. A tu można i jak pięknie można :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale :-) ja uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńJakże prosty, a jka pyszny ;) Lubię takie nieskomplikowane ciasta
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką szarlotkę, zawsze robiłam z czekoladowym budyniem, spróbuję białej wersji :)
OdpowiedzUsuńSuper, lubię taki dodatek budyniu do owocowych ciast!
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńTak jakoś kojarzę, że chyba miałam z nim już do czynienia. Sama na pewno nie robiłam, ale tak jakbym jadła u kogoś. Wszelkie jabłeczniki jak dla mnie są super- smaczne i bardzo je lubię. Z chęcią do nich powracam. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńcoś wspaniałego! bym żarła :D
OdpowiedzUsuńJejj jak smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie :)!
OdpowiedzUsuńJabłeczniki zawsze pyszne wychodzą :)
OdpowiedzUsuńlubię połączenie budyniu z jabłkami w cieście. zazwyczaj jabłka kroiłam na kawałki, ale wersja z prażonymi jabłkami również bardzo smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające zdjecie, u mnie w piwnicy też jeszcze obfitość musu :)
OdpowiedzUsuńjuż od (zbyt) dawna nie jadłam takiego ciasta, wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńNie wiem byłam tu już czy gdzieś indziej widziałam podobne ciasto. A nieważne....bardzo lubię taki zestaw :)
OdpowiedzUsuńMoja mam robi wersję ciasta z jabłkami i budyniem i ja jakoś nie przepadam za tym połączeniem, ale reszta zawsze zajada się ze smakiem. Twoje ma świetny wygląd,
OdpowiedzUsuńNa sobotę muszę upiec ciasto, pomyślę nad tym jabłecznikiem :D
OdpowiedzUsuńwww.mikrouszkodzenia.blogspot.com
This cake looks really good! Actually, while I a writing this, my husband is making rhubard cake and I cannot wait for it to be ready to eat :)
OdpowiedzUsuńThank you a lot for your last comment!
Larissa
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
uwielbiam budyń więc ten jabłecznik napewno mi będzie smakował !
OdpowiedzUsuń