maja 08, 2015

Kremowa zupa cebulowa z białym winem

Dziś delikatna i aromatyczna zupa cebulowa w kremowej wersji. Do jej przygotowania możemy użyć również ziemniaków - ja wykorzystałam białe warzywa (pietruszkę i seler), które były mi wcześniej potrzebne do przygotowania domowego bulionu. Idealna jako pierwsze danie z dodatkiem groszku ptysiowego lub serowych grzanek. Smacznego:)

Polecam też moją francuską zupę cebulową.

ok. 1-1.5l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ja użyłam trochę więcej, bo nie lubię bardzo gęstych zup-kremów),
5-6 dużych cebul,
opcjonalnie dwie małe, ugotowane pietruszki i ćwierć małego, ugotowanego selera,
1/3 szklanki białego wina,
sól, pieprz, płaska łyżeczka cukru
groszek ptysiowy lub grzanki do podania


Cebule obrać i pokroić na półplasterki, doprawić solą, pieprzem i cukrem, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do skarmelizowania (na małym ogniu, ok. 45 minut). Podlać winem i poczekać kilka minut do zredukowania. Cebule zmiksować na gładko z bulionem - płynu należy dodać według uznania, w zależności od tego, czy wolimy gęstą lub rzadszą zupę. Doprawić, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

32 komentarze:

  1. Mówiąc szczerze to za zupami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i znów mi ochoty narobiłaś! Jak ja dawno nie jadłam zupy cebulowej, całe wieki. Muszę ugotować niebawem. Wersja z białym winem wydaje się ciekawa- takiej jeszcze nie znam :) pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zupa zapisana w moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj znać, czy smakowało, pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Uwielbiam zupę cebulową. Następnym razem spróbuję z groszkiem ptysiowym. Ja robię z grzankami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety cebuli jak i jej smaku nie trawie :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tę zupę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zupka wytworna dla prawdziwych koneserów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze chciałam wypróbować taki przepis, ale boję się, że nie lubię zupy cebulowej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cebulowej jeszcze nie robiłam, ale jadłam kiedyś i lubię.

    OdpowiedzUsuń
  10. zupę cebulową bardzo lubię, choć nie dodaję do niej wina :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zupę cebulową lubię, ale jakoś sam jeszcze nie robiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szczerze powiem, że cebuli unikam jak ognia, więc to nie jest zupa dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo elegancka zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. nigdy jeszcze nie jadłam zupy cebulowej!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawa ta zupka :-) z pewnością była pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. kocham zupę cebulową : )!

    OdpowiedzUsuń
  17. takich przysmaków jeszcze nie jadłam ,mniam;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie podana! Nigdy nie przypuszczałam, ze taki smak zupy będzie mi odpowiadał, a bardzo lubię - podaje z grzanką serową:) Z groszkiem ptysiowym wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam cebulową chociaż kremowej to jeszcze nie jadłam
    ....muszę nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zupy cebulowej jeszcze nigdy nie jadłam, nawet o takiej nie pomyślałam
    Muszę skorzystać z przepisu poznać jej smak .
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  21. Super zupka :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda bardzo elegancko na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger