Jakiś czas temu przyrządziłam pyszną karkówkę w keczupie. Marynata do mięsa tak mi posmakowała, że postanowiłam upiec w niej również kurczaka. Wymyśliłam do niego jednak jeszcze kilka dodatków w postaci sera i warzyw, dzięki czemu pojedyncza pierś stała się bardziej sycąca i wystarczyła na dwie porcje. Do tego przepisu polecam użyć ulubionych warzyw lub takich, które mamy w lodówce:) Smacznego:)
pojedyncza pierś z kurczaka (rozcięta na dwa, lekko rozbite plastry),
kilka łyżeczek keczupu plus kilka łyżeczek majonezu,
warzywa starte na tarce o dużych oczkach:
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
mały por,
dwa duże plastry żółtego sera,
na marynatę:
3-4 łyżki oleju,
1-2 łyżki octu balsamicznego,
2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę),
cebula pokrojona w piórka,
łyżeczka majeranku,
po 3/4 łyżeczki tymianku i rozmarynu,
½ łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz,
Warzywa przesmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Składniki marynaty połączyć i dokładnie obtoczyć w niej mięso. Przykryć i
odstawić na godzinę. Po tym czasie przełożyć do żaroodpornego naczynia lub blaszki (można dodać
cebulę z marynaty), posmarować keczupem i majonezem (wystarczy cienka warstwa). Piec około 10 minut w 190 stopniach, następnie na każdy plaster kurczaka nałożyć porcję warzyw oraz plaster sera i dopiec jeszcze około 15-20 minut (do miękkości mięsa). Podawać z warzywami, ziemniakami lub zestawem surówek.
Taki pyszny obiadek to ja poproszę :)
OdpowiedzUsuńPod taką pierzynką kurczaczek wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie :-) lubię jak na talerzu jest dużo warzyw :-)
OdpowiedzUsuńBrokuły mogę jeść często. Moje ulubione to po prostu blanszowane z sosem czosnkowym, mniam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, muszę je tak kiedyś podać, pozdrawiam:)
UsuńMniam .... nie ma to jak porządny kawał mięsa i jeszcze ser, warzywa pychotka :)
OdpowiedzUsuńbrokuł, marchewka! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńDawno takiego obiadu nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita pierś z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńpyszny,prosty i sycący obiadek :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam kurczaka pod prawie każdą postacią ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńTakie "kołderki" na pieczeni są świetne. Podnoszą smak takiego dania. Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńJak byłam mała zawsze inspirowała mnie w kartach dań w restauracjach ta kołderka :D ... teraz już z doświadczenia wiem, że wszelkie pieczarkowe, warzywne, jajeczne, serowe kołderki to wspaniały dodatek do mięska i doskonale podnosi jego walory smakowe. Z wielką chęcią bym zjadła kurczaka pod taką pokrywą :D Mniam! Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądający kurczak :)
OdpowiedzUsuńojeju coś takiego mi teraz będzie chodzić po podniebieniu fantazji:D
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobnie, z róznymi rodzajami mięsa, zawsze jest pysznie
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku, muszę skorzystać z Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł takie mięsko z warzywkami
OdpowiedzUsuńPychotki, wygląda naprawdę apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałości kulinarne, zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńbuziaki
xo xo xo xo xo