Pieczony kurczak miał już wiele odsłon na moim blogu - ostatnio postanowiłam zamarynować go w klasycznej marynacie z ziół i cytryny, która rewelacyjnie pasuje do drobiu. W tym przepisie możemy użyć ulubionych ziół, ja miałam ochotę na włoskie smaki, dlatego użyłam typowej dla tej kuchni kompozycji ziołowej. Jak zwykle kurczaka przyrządziłam w towarzystwie pieczonych warzyw, które w trakcie pieczenia warto posmarować pozostałą marynatą. Smacznego:)
Polecam również inne moje przepisy na pieczonego kurczaka, np.:
kurczak pieczony z ziemniakami,
kurczak pieczony w indyjskiej paście,
kurczak w sosie maślano-cytrynowym z białym winem,
kurczak w miodowo-musztardowej marynacie,
kurczak pieczony z papryką i pomidorami,
pieczone udka w panierce
5 udek kurczaka,
na marynatę:
ok. 6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej przyprawy),
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka musztardy,
sól, pieprz
opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, seler,por, ząbki czosnku)
Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.
Ładne towarzystwo miał kurczaczek na blasze, oj mieszały się aromaty :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle świetne, piekarnikowe danie :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłas mi smaka.
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią , tak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńU mnie dzisiaj był podobny obiadek, tyle, że na parze. Super. Uwielbiam takie zestawienia, a o drobiu różnie się mówi, ale takie udka z kurczaka są palce lizać :D No i ta cytrynowo -ziołowa marynata wydaje się być bardzo interesująca :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniale musi smakować:)
OdpowiedzUsuńNatalia u Ciebie jak zawsze same pyszności ;) ale zjadłoby się coś takiego ;) Na pewno danie jest przepyszne ;) Gratuluję talentu kulinarnego ;) Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńNatalio jakie pyszności dzisiaj u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie się zapowiada ,nigdy nie piekłam kurczaka w takiej marynacie muszę wypróbować i dodatki bardzo kuszące .
OdpowiedzUsuńPyszne danie ..
Lubię drób, twoja propozycja bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńPotrawa wygląda świeżo i zdrowo! Zdecydowanie dla mnie:)
OdpowiedzUsuńpycha wypas na obiad:)
OdpowiedzUsuńTeż często robię taką marynatę:)
OdpowiedzUsuńmniam, już czuję zapach! uwielbiam kurczaka we wszystkich chyba odsłonach :)
OdpowiedzUsuńMniam wygląda pysznie, dość ciekawy sposób z resztą na przygotowanie. Tak jeszcze kurczaka nie robiłam aby go zapiec od razu z warzywami :) Świetne! Pozdrawiam cieplutko :*
OdpowiedzUsuńwww.sandina.pl
Dzisiaj mam kurczaka na obiad, ale całkowicie zwyczajnego, takiego jak robimy w domu zawsze, może kiedyś na tego się skuszę. Lubię ziołowe przyprawy. ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ale pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podany z tymi pieczonymi warzywami smacznie, zdrowo no i kolorowo .
O, zaskoczę znajomych tym daniem :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczonego kurczaka!
OdpowiedzUsuńOo ja bym te warzywa razem z kurczakiem piekła własnie :) Pomysł palce lizać!
OdpowiedzUsuńPysznie podane, kurczak lubi towarzystwo warzyw :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka marynata, kurczak musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńsmacznie:)
OdpowiedzUsuńna pewno taki kurczak ciekawie smakuje :)
OdpowiedzUsuńKurczaczek mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńI love to make veggeies and potatoes in the oven - its so easy to make and so yummy and you can always chage the veggies and like that create a new dish every time. I really like that :)
OdpowiedzUsuńxx
http://cenestquedelachance.blogspot.de/