maja 03, 2015

Kurczak pieczony w cytrynowo-ziołowej marynacie

Pieczony kurczak miał już wiele odsłon na moim blogu - ostatnio postanowiłam zamarynować go w klasycznej marynacie z ziół i cytryny, która rewelacyjnie pasuje do drobiu. W tym przepisie możemy użyć ulubionych ziół, ja miałam ochotę na włoskie smaki, dlatego użyłam typowej dla tej kuchni kompozycji ziołowej. Jak zwykle kurczaka przyrządziłam w towarzystwie pieczonych warzyw, które w trakcie pieczenia warto posmarować pozostałą marynatą. Smacznego:)

Polecam również inne moje przepisy na pieczonego kurczaka, np.:
kurczak pieczony z ziemniakami,
kurczak pieczony w indyjskiej paście,
kurczak w sosie maślano-cytrynowym z białym winem,
kurczak w miodowo-musztardowej marynacie,
kurczak pieczony z papryką i pomidorami,
pieczone udka w panierce


5 udek kurczaka,
na marynatę:
ok. 6 łyżek oliwy,
sok z połowy dużej cytryny lub jednej małej,
3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn (ok. 3/4 łyżeczki każdej przyprawy),
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka musztardy,
sól, pieprz

opcjonalnie warzywa do upieczenia razem z kurczakiem (np. ziemniaki, marchewka, seler,por, ząbki czosnku)

Składniki marynaty połączyć i zalać nią kurczaka. Odstawić na 20 minut. Wyłożyć na blaszkę z pokrojonymi warzywami (wcześniej jarzyny obtoczyć w oliwie i ziołach lub marynacie). Piec w 190 stopniach ok. 50 minut, co jakiś czas smarując mięso pozostałą marynatą.

27 komentarzy:

  1. Ładne towarzystwo miał kurczaczek na blasze, oj mieszały się aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle świetne, piekarnikowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z chęcią , tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie dzisiaj był podobny obiadek, tyle, że na parze. Super. Uwielbiam takie zestawienia, a o drobiu różnie się mówi, ale takie udka z kurczaka są palce lizać :D No i ta cytrynowo -ziołowa marynata wydaje się być bardzo interesująca :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale musi smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalia u Ciebie jak zawsze same pyszności ;) ale zjadłoby się coś takiego ;) Na pewno danie jest przepyszne ;) Gratuluję talentu kulinarnego ;) Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalio jakie pyszności dzisiaj u Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie się zapowiada ,nigdy nie piekłam kurczaka w takiej marynacie muszę wypróbować i dodatki bardzo kuszące .
    Pyszne danie ..

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię drób, twoja propozycja bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrawa wygląda świeżo i zdrowo! Zdecydowanie dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też często robię taką marynatę:)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, już czuję zapach! uwielbiam kurczaka we wszystkich chyba odsłonach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam wygląda pysznie, dość ciekawy sposób z resztą na przygotowanie. Tak jeszcze kurczaka nie robiłam aby go zapiec od razu z warzywami :) Świetne! Pozdrawiam cieplutko :*

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj mam kurczaka na obiad, ale całkowicie zwyczajnego, takiego jak robimy w domu zawsze, może kiedyś na tego się skuszę. Lubię ziołowe przyprawy. ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. ale pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo apetycznie :)
    Świetnie podany z tymi pieczonymi warzywami smacznie, zdrowo no i kolorowo .

    OdpowiedzUsuń
  17. O, zaskoczę znajomych tym daniem :D

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam pieczonego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
  19. Oo ja bym te warzywa razem z kurczakiem piekła własnie :) Pomysł palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pysznie podane, kurczak lubi towarzystwo warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Podoba mi się taka marynata, kurczak musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. na pewno taki kurczak ciekawie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I love to make veggeies and potatoes in the oven - its so easy to make and so yummy and you can always chage the veggies and like that create a new dish every time. I really like that :)
    xx
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger