maja 27, 2015

Makaron z mięsem mielonym i cukinią oraz recenzja noży od Victorinox



Dziś szybkie w przygotowaniu danie makaronowe, jak zwykle inspirowane kuchnią włoską. Do jego przyrządzenia użyłam warzyw, które akurat miałam w lodówce, dlatego radzę traktować ten przepis jako bazę i zamieniać składniki w zależności od naszych preferencji czy zaopatrzenia:) W przygotowaniu dania pomogły mi dwa szwajcarskie nożyki od Victorinox, które otrzymałam od firmy w celu ich przetestowania. 

Nożyk wielofunkcyjny:

 Od producenta: 

Wysokiej jakości nożyk z ząbkowanym ostrzem służący do drobnych prac kuchennych.  Rękojeść wykonana jest z antyposlizgowego plastiku o wysokiej wytrzymałości. Nóż ten doceniany jest zarówno przez profesjonalnych kucharzy jak  początkujących fanów kuchni. Ostrze Victorinoxa zapewnia dobre parametry cięcia i pozostaje ostry na bardzo długi czas.
     
Długość ostrza: 10,5 cm
Długość całkowita: 21 cm
Wykonanie: Stal nierdzewna (ostrze), Polipropylen (rękojeść)
Waga: 26 g
   
Jeden z najpopularniejszych modeli Victorinoxa, nazywany często pikutkiem. Gwarantujemy że jeśli użyjesz go raz, zamówisz od razu kilka dla siebie , dla rodziny i znajomych. Niesamowite ostrze, wysoka jakość, dobra wytrzymałość oraz poręczność i cena. To zdecydowało o sukcesie tego nożyka.

Po więcej informacji zapraszam tutaj.

Nożyk do obierania:
 Od producenta:

 Uniwersalny nóż do obierania warzyw i owoców z prostym ostro zakończonym ostrzem długości 10 cm i długości całkowitej 20,5 cm. Rączka polipropylenowa zapewnia pewny chwyt oraz trwałość na odbarwianie i uszkodzenia. Doskonała stal nierdzewna Victorinox. Nóż można myć w zmywarkach.

Po więcej informacji zapraszam tutaj.

Moja opinia:


Oba noże są malutkie i dość lekkie. Dla mnie wydają się idealnie wyważone – dzięki małym trzonkom świetnie leżą w dłoni i szybko się nimi pracuje. Myślę, że ich wielkość i waga mogłaby jednak utrudnić pracę panom. Co oczywiste, tak małe ostrze sprawdzi się najlepiej do krojenia czy obierania składników, które również nie są duże (wiadomo, że z arbuzem czy dynią taki nożyk miałby problem, trudno byłoby również operować nim podczas krojenia wielkiego bochenka chleba:) )

Jeśli chodzi o wygląd,  to najbardziej zwracają uwagę charakterystyczne ząbki, które posiadają oba produkty. Dzięki nim, te maleństwa są naprawdę piekielnie ostre:) To ich zdecydowanie największa zaleta, a z nią idzie w parze bezpieczeństwo – ostrym nożem łatwiej i szybciej się pracuje; nie trzeba używać siły, by coś przekroić, więc prawdopodobieństwa skaleczenia jest mniejsze. Ważne, że ostrza nożyków są sztywne i stabilne.

Nożykiem do obierania z łatwością obierzemy, ale też przekroimy nie tylko miękkie owoce i warzywa (na przykład pomidory), ale również te twardsze – marchew, selera korzeniowego czy cukinię. Przyrząd idealnie sprawdza się również do krojenia mniejszych kawałków mięsa, wędlin czy serów – nic się do niego nie przykleja, a plasterki możemy pokroić naprawdę cienko.

Nożyk wielofunkcyjny nie jest zakończony szpicem, co na początku troszkę mnie zdziwiło. Noży o okrągłym zakończeniu używam zazwyczaj tylko do smarowania. Mimo tego, nóż świetnie sprawdza się przy drobnych pracach kuchennych. Z łatwością pokroimy nim składniki do sałatki czy warzywnej potrawki. Wydaje mi się jednak, że minimalnie szybciej i łatwiej kroiło mi się nożykiem do obierania, który w swojej kuchni będę traktować jako nożyk uniwersalny.

Uważam, że wielką zaletą produktów jest ich cena – za 20 zł otrzymamy nożyk,  którym co prawda nie pokroimy wszystkiego do dusza zapragnie, ale na pewno wykorzystamy go do prostych, codziennych czynności w kuchni. Wielu osobom może spodobać się fakt, że trzonki noży dostępne są w kilku kolorach:)

Niestety, nie mogę jeszcze wypowiedzieć się na temat trwałości noży oraz tego, jak często należy je ostrzyć. W ciągu dalszego użytkowania, zamierzam jednak to obserwować, a w odpowiednim czasie zaktualizować informację dotyczącą tych cech.

Podsumowując, nożyki firmy Victorinox są naprawdę poręczne, łatwo i szybko przyrządzić przy ich pomocy nieskomplikowane danie. Najlepiej sprawdzą się do przygotowania warzyw i owoców. Myślę, że będą idealne przede wszystkim dla pań oraz osób niedoświadczonych w kuchni lub tych, którzy obawiają się dużych, ostrych noży. Oczywiście sprawdzą się świetnie wtedy, gdy poszukujemy dobrego produktu w naprawdę niskiej cenie. Ja z chęcią do nich powrócę i na pewno będę ich często używać w trakcie gotowania. Sama lubię duże noże, więc zastanawiam się nad wyborem jakiegoś z szerokiego asortymentu firmy. Polecam:)


Noże możemy zakupić na stronie http://ostry-sklep.pl/ 

A teraz przepis na makaron:

dla 3 osób:

mala cukinia,
marchewka,
ćwierć małego selera korzeniowego,
garść szpinaku, 
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 300 g mięsa mielonego,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki wody lub bulionu,
1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano,
starty parmezan do posypania gotowej potrawy, 
makaron do podania

Warzywa (oprócz szpinaku) obrać i pokroić w drobną kostkę. Mięso przesmażyć na małej ilości tłuszczu, co jakiś czas rozbijając je na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dodać pokrojone warzywa (oprócz czosnku - dodac go, gdy mięso i warzywa będą prawie gotowe), smażyć do miękkości. Zalać wszystko winem, zredukować do połowy i dodać koncentrat z wodą lub bulionem. Przyprawić do smaku i gotować ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać szpinak i poczekać chwilkę, aż zmięknie. Danie podawać z makaronem, posypać startym parmezanem.



29 komentarzy:

  1. Jedzonko pyszne, a ten okrągły nożyk mam i jest bardzo uniwersalny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam te noże, mam ten wielofunkcyjny i używam do bardzo wielu rzeczy. Strasznie przydatny w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This makes me really hungry to look at. I love pasta and I especially love pasta with a good sauce, like this one (I would just replace the meat with tofu, thats easy to do :))!
    Thank you for telling me about your job! I used to work in PR but it was very boring so then I also worked as a private teacher for German, English and French and I worked as a translator. Right now I am in maternity leave and I am thinking about changing work again afterwards - since I am very intersted in nutrition, I began to study nutrition next to my work and I am thinking about becoming a nutrion consultant for vegan diets :)
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiadek uwielbiam takie dania.
    Nie znam tych noży, ale mam ich w domu pełno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale noże :) Mam ochotę na ten pyszny, treściwy makaron. Jakoś tak nie robiłam dawno takiego makaronu z mięskiem mielonym. Ale bym zjadła taki obiad. Najlepiej nawet i teraz :D Ale pyszności czarujesz w kuchni. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obiadek bardzo fajny, makaron miał doborowe towarzystwo. Co do noży mam jeden i jestem bardzo zadowolona.

    OdpowiedzUsuń
  7. O, takie jedzenie umiem robić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również uwielbiam takie dania,mogłabym je jeść codziennie:))
    Fajne noże:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałam wczoraj dosłownie taki sam obiad;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak makaronik z sosem to ja zawsze chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzisiaj mam w planach ugotowanie zupki jarzynowej, ale na sobotę zrobię taki makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  12. takie nożyki każdemu by się przydały:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obiadek pyszny!! Co do noży to dobre zawsze w cenie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. ooo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada mega pysznie! ;)

    +Zapraszam do mnie:*
    dalide.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda smacznie, uwielbiam cukinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. makaron, mięsko mielone i cukinia.. do tego nie trzeba mnie przekonywać! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mogę zaglądać do Ciebie wieczorem bo zamiast trzymać dietę idę podjadać ;) A nożyki ciekawe -sprawdze sobie oferte tej firmy bo własnie czeka mnie wymiana noży na nowe :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Makaron super, smakowałby mojej rodzince :) A noże Victorinox uwielbiam, mam w domu cały komplet i używam tylko ich :)

    OdpowiedzUsuń
  20. mam takie same noże ! tzn tak mi się wydaje :) są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie dania, wygląda bardzo smacznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda cudownie,pewnie równie genialnie smakuje. Widzę,że Twoje przepisy są interesujące,obserwuję i będę korzystać. ;)
    http://meandmy-woorld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. jestem fanką makaronów więc na pewno by mi smakowalo ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger