Od początku czerwca piekę tylko z rabarbarem lub truskawkami. Mam wielka listę truskawkowych przepisów do wypróbowania i pomalutku wykreślam kolejne pozycje. Tym razem padło na drożdżówki z owocami i kruszonką - widziałam je na wielu blogach kulinarnych i w końcu sama postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Do ich przyrządzenia wykorzystałam przepis na ciasto z moich cynamonowych bułeczek. Polecam, smacznego:)
na 10 dużych drożdżówek:
ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
80 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej
na kruszonkę:
1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru
ok. 150 g truskawek,
kilka cienkich łodyg rabarbaru
Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo
gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko
przestudzone masło oraz
drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać
delikatnie mąką). Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć
ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Gdy bułeczki będą wyrośnięte, w każdej z nich zrobić głębokie wgłębienie dnem szklanki, nasypać odrobinkę bułki tartej (zapobiega nadmiernemu nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców) i nałożyć po 2-3 truskawki i kilka kawałeczków obranego i pokrojonego rabarbaru. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią drożdżówki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia).
UWIELBIAM!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione!
Wyglądają pysznie. Cóż może być lepszego w sezonie, w którym królują rabarbar i truskawki?
OdpowiedzUsuńTakie drożdżówki bardzo lubię, sama często robię w domu :)
OdpowiedzUsuńU mnie też głównie truskawki na zmianę z rabarbarem :) Szalenie się za tym duetem stęskniłam :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki wyglądają cudnie :)
Uwielbiam drożdżówki z truskawkami! :)
OdpowiedzUsuńTruskawki,rabarbar i kruszonka.... to wszystko na drożdżowym.... pyszności! Aż ślinka cieknie na ten widok :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają..zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńładny zbieg okoliczności, ja dziś pół dnia spędziła w kuchni, piekąc drożdżówki z truskawkami :) wyszło 39 sztuk, połowę juz rozdałam rodzinie ;)
OdpowiedzUsuńniestety nigdy nie próbowałam rabarbaru.. :)
OdpowiedzUsuńblog: optymistka. | fanpage
Ale słodziutkie:)
OdpowiedzUsuńPo prostu pyszne :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe, uwielbiam takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńNie kuś. Wyglądają ekstra :) Takie domowe drożdżówki są najlepsze, nie mogą konkurować z tymi sklepowymi czy nawet z piekarni. W dodatku takie świeżutkie. Mmm :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robiła i były pyszne :) Ja niestety nie mam takich zdolności kulinarnych :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam !
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam w domu drożdżówki ;D uwielbiam takie świeżo upieczone ;)
OdpowiedzUsuńporywam jedną na śniadanie- wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne!!!
OdpowiedzUsuńpychota słodka:)
OdpowiedzUsuńŁadne te Twoje drożdżówki. Porywam jedną:)
OdpowiedzUsuńMmmmmm. ale pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: http://lubietooooo.blogspot.com/
wspaniałe drożdżówki, mniaaam :)
OdpowiedzUsuńTakie połączenie smaków to istne niebo :)
OdpowiedzUsuńTez ,muszę upiec, jeszcze z truskawkami w tym roku nie robiłam
OdpowiedzUsuńMniam .... poproszę o jedną taką drożdżówkę.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie, ja sobie dziś piekę właśnie placek z truskawkami i już czuję jego zapach, ale jeszcze moment musi posiedzieć w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńTaka ciepła drożdżóweczka marzenie :)
OdpowiedzUsuńWow, rewelacja, wyglądają po prostu bosko!!! :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym chętnie na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuń