czerwca 04, 2015

Drożdżowy placek z rabarbarem i kruszonką

Nie ma dla mnie smaczniejszych wypieków niż ciasta drożdżowe z owocami. Mimo że zazwyczaj nie jadam dużo słodyczy, drożdżówki mogę zjeść całkiem sporo:) Dziś kolejny sezonowy klasyk - prosty placek z rabarbarem i kruszonką, do którego idealnie pasowałyby również truskawki. Ja upiekłam swoje ciasto w blaszce większej niż zalecano w oryginalnym przepisie, ale jeśli skorzystamy z formy o wymiarach 23x30, będzie ono wyższe. Polecam oblać gotowy wypiek lukrem. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)


 3/4 szklanki ciepłego mleka,
4 dag świeżych drożdży,
3 szklanki mąki,
4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
100 g masła,
ok. 5 łodyg rabarbaru

na kruszonkę:
1/3 kostki masła,
ok. 3-5 łyżek mąki,
ok. 3-5 łyżek cukru

na lukier:
kilka łyżek cukru pudru plus odrobina gorącej wody

Zaczyn: drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut (nie dodawać mąki, nawet gdyby się kleiło - ja dodałam tylko dwie łyżeczki), pod koniec dodać ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk, zagnieść w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar (nie za dużo, między kawałkami ma być widać ciasto). Posypać kruszonką. Można, nie trzeba, odstawić ciasto jeszcze na 45 minut. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Cukier puder połączyć z wodą w takiej ilości, by powstał lukier. Gotowym oblać upieczone ciasto.

3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf

28 komentarzy:

  1. Najlepsza drożdżówa jest z rabarbarem, chociaż przyznam, że jeszcze lubię z agrestem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbar bardzo lubię, w placku drożdżowym w tym roku jeszcze nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ulubione ciasto mojego M- dobrze,ze nie widzi bo pewnie bym musiała upiec, a mam w planie coś innego:)
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Również robię takie ciasto, trzeba wykorzystać sezon na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ech zjadłabym ciasto drożdżowe z rabarbarem ...w twoim wydaniu bez wątpienia jest przepyszny
    Bardzo udany tylko zajadać.
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, ale pyszności ;) chyba musze takie zrobić pewnego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też uwielbiam drożdżowe ciasta za ich... najpierw zapach w całym domu i za to że można się od nich uzależnić. Twoje ciasto z taką piękną, pyszna kruszonką zjadłabym chyba jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie placki są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kochana to ja już lecę na kawałek tej pychotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. wczoraj właśnie taki jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Najlepsze są takie drożdżówki. W dodatku rabarbaru teraz jest pod dostatkiem, więc tylko korzystać. Mmm, a ta kruszonka :) Wspaniały smak musi mieć całość. Pozdrawiam, udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. This seems to be about rhubarb!? As you may have seen on my blog, I LOVE rhubarb so I think I will have to ask you to translate to me how to make this rhubarb drink (is it a drink?) I would really love to try that!!! Would you mind telling me in English?
    And how was the chard? I bet it was delicous :)!? I like that we often cook the same of similar things :)
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  15. Mm pyszności! :)
    Klikniesz w kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*

    OdpowiedzUsuń
  16. Z rabarbarem i kruszonką biorę cały :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne ciasto, uwielbiam takie z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszędzie pełno tych placków, wszędzie wyglądają niesamowicie. Już nie wiem na który się zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego ciasta jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja mama ciągle robi kompot rabarbarowy :D Ciasto pewnie też pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam drożdżowe ciasta a z rabarbarem......mmmmmm niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger