3/4 szklanki ciepłego mleka,
4 dag świeżych drożdży,
3 szklanki mąki,
4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
100 g masła,
ok. 5 łodyg rabarbaru
na kruszonkę:
1/3 kostki masła,
ok. 3-5 łyżek mąki,
ok. 3-5 łyżek cukru
na lukier:
kilka łyżek cukru pudru plus odrobina gorącej wody
Zaczyn: drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut (nie dodawać mąki, nawet gdyby się kleiło - ja dodałam tylko dwie łyżeczki), pod koniec dodać ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk, zagnieść w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar (nie za dużo, między kawałkami ma być widać ciasto). Posypać kruszonką. Można, nie trzeba, odstawić ciasto jeszcze na 45 minut. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Cukier puder połączyć z wodą w takiej ilości, by powstał lukier. Gotowym oblać upieczone ciasto.
3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
3/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 30--40 stopni)
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
- 4 dag świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
- 4 żółtka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru
- 100 g masła (bez dodatku oleju)
- szczypta soli
- 5 łodyg rabarbaru ( ok. 70 dag)
na kruszonkę:
- 1/3 kostki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/04/ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html#sthash.C5Wsbi6c.dpuf
Najlepsza drożdżówa jest z rabarbarem, chociaż przyznam, że jeszcze lubię z agrestem :)
OdpowiedzUsuńRabarbar bardzo lubię, w placku drożdżowym w tym roku jeszcze nie jadłam :).
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto mojego M- dobrze,ze nie widzi bo pewnie bym musiała upiec, a mam w planie coś innego:)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)
Uwielbiam ciasto drożdżowe!
OdpowiedzUsuńRównież robię takie ciasto, trzeba wykorzystać sezon na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńEch zjadłabym ciasto drożdżowe z rabarbarem ...w twoim wydaniu bez wątpienia jest przepyszny
OdpowiedzUsuńBardzo udany tylko zajadać.
Pozdrawiam)
Same smakołyki :)
OdpowiedzUsuńMmmm, ale pyszności ;) chyba musze takie zrobić pewnego dnia.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam drożdżowe ciasta za ich... najpierw zapach w całym domu i za to że można się od nich uzależnić. Twoje ciasto z taką piękną, pyszna kruszonką zjadłabym chyba jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuńTakie placki są najlepsze!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. :)
OdpowiedzUsuńKochana to ja już lecę na kawałek tej pychotki :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho
OdpowiedzUsuńwczoraj właśnie taki jadłam:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze są takie drożdżówki. W dodatku rabarbaru teraz jest pod dostatkiem, więc tylko korzystać. Mmm, a ta kruszonka :) Wspaniały smak musi mieć całość. Pozdrawiam, udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuńThis seems to be about rhubarb!? As you may have seen on my blog, I LOVE rhubarb so I think I will have to ask you to translate to me how to make this rhubarb drink (is it a drink?) I would really love to try that!!! Would you mind telling me in English?
OdpowiedzUsuńAnd how was the chard? I bet it was delicous :)!? I like that we often cook the same of similar things :)
xx
Larissa
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
Mm pyszności! :)
OdpowiedzUsuńKlikniesz w kliki w nowym poście będę wdzięczna ;*
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto.
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem i kruszonką biorę cały :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, uwielbiam takie z rabarbarem
OdpowiedzUsuńPrzepyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuńWszędzie pełno tych placków, wszędzie wyglądają niesamowicie. Już nie wiem na który się zdecydować ;)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMoja mama ciągle robi kompot rabarbarowy :D Ciasto pewnie też pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe ciasta a z rabarbarem......mmmmmm niebo w gębie
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto do kawki :
OdpowiedzUsuń