czerwca 12, 2015

Francuska tarta z kurczakiem, pomidorami i fetą

Dziś francuska tarta w szybszej wersji, bo bez zalewy i przekładania do formy. Płat ciasta wystarczy tylko umieścić na blaszce, a na nim rozłożyć ulubione składniki. Polecam zwłaszcza na pikniki, bo nie traci szybko świeżości,  łatwo ją przewieźć i bez problemu zjeść:) Smacznego:)

płat ciasta francuskiego,
upieczona lub usmażona pierś kurczaka (ja użyłam mięsa z dwóch dużych udek),
duży pomidor,
opcjonalnie kilka suszonych pomidorków,
kilka plastrów fety,
kilka łyżek startego parmezanu,
mała cebula,
tymianek, rozmaryn, pieprz

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i zawinąć do środka każdy brzeg. Nakłuć je widelcem (oprócz zawiniętych brzegów) i posypać parmezanem. Na nim rozłożyć kawałeczki kurczaka, pokrojone pomidory i cebulę. Wkruszyć fetę, doprawić pieprzem i ziołami, ewentualnie posypać dodatkowym parmezanem. Piec w 190-200 stopniach około 30 minut (do zarumienia się ciasta i wyrośnięcia boczków).


28 komentarzy:

  1. O, taką tartę to robię często ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nadziałaś pysznie swoją tartę. Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię tarty :), ta wygląda fajnie ale ja średnio lubię fetę w tartach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak ja uwielbiam takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawałek takiej tarty najlepiej właśnie smakuje na pikniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeżeli coś ma w składzie pomidory i kurczaka - już to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. koniecznie muszę wypróbować! obserwuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie wiem dlaczego, ale nie mogę obserwować bloga ;(
    www.honestallthetime.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. super, szybka tarta na upalne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna na letnią kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka apetyczna, więc pewne, że zniknie bez problemu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale smakowitości, do tego banalnie proste, składniki też niezbyt wymyślne, więc tzreba zakasać rękawy i testować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię francuskie wypieki, piękna apetyczna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh this looks really good! I love puff pastry filled with delicious veggies but I never thought of making a pizza from it! Such a great idea!
    Have a wonderful weekend!
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie! Lubie tarty w takim wydaniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. pięknie wygląda, elegancko i pysznie:D

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo fajny pomysł na ciasto francuskie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger