Kuchnia włoska zazwyczaj mnie nie zawodzi - podobnie było w przypadku kurczaka w parmezanie. Przepis jest banalnie prosty, to tak naprawdę kotleciki z kurczaka pieczone w pomidorowym sosie pod kołderką z sera. Tak podanego kurczaka widziałam na wielu włosko-amerykańskich blogach i w końcu postanowiłam przyrządzić swoją wersję. Danie będzie idealne z makaronem lub ryżem. Polecam, smacznego:)
na 3 porcje:
podwójna pierś z kurczaka,
ok. szklanki bułki tartej,
1-2 jajka,
kulka mozzarelli,
ok. 1/2-3/4 szklanki startego parmezanu,
puszka pomidorów (400g),
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/4 - 1/3 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, oregano, bazylia (suszona i/lub świeża)
Piersi podzielić na kotleciki, delikatnie rozbić, przyprawić, panierować w jajku i bułce tartej. Mięso usmażyć i odłożyć. Przygotować sos: cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, szybko przesmażyć na patelni po kurczaku, zalać winem i zredukować. Dodać pomidory, doprawić i dusić ok. 25 minut do rozpadnięcia się pomidorów i zgęstnienia sosu. Na blaszkę wylać część gotowego sosu pomidorowego, ułożyć usmażone kotleciki, przykryć pozostałym sosem. Każdy kotlecik posypać parmezanem i obłożyć plastrem mozzarelli. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera w 180 stopniach.
czerwca 27, 2015
Kurczak w parmezanie
AUTOR:
Natalia
daniamiesne
,
kuchnia włoska
,
kurczak
,
makaron
,
parmezan
,
pomidory
,
ser
,
sos pomidorowy
,
zapiekanki
Musi być przepyszne, na pewno kiedyś wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :), na pewno wykorzystam Twój przepis.
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLove this! ♥
OdpowiedzUsuńYou are making me jealous, pretty!
adoorablee.blogspot.com
O matuchno, wygląda bosko! Pewnie smakuje jeszcze lepiej :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie sie prezentuje, wspaniały obiadek
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńMniaam musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńłatwy w przygotowaniu na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńSuper :-). Tylko zmieniłbym parmezan na mozarellę. Nie lubię parmezanu a mozarellę uwielbiam :-).
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł kochana. Danie wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności! Rewelacyjne mięsko!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, szkoda, że nie mam parmezanu w domu bo już bym zrobiła jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńAle pysznosci! Uwielbiam parmezan i jeszcze takiej mieszanki nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda, a ja nie mam czasu ostatnio zrobić sobie obiadu z mięsa :(
OdpowiedzUsuńojeju jak luksusowo:)
OdpowiedzUsuńomg, aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńA ja nie jadłam jeszcze takiego dania :) Bardzo mi się podoba, taki kurczak musi smakować super!
OdpowiedzUsuńOj zgłodniałam już od samego czytania i oglądania :) śmigam do kuchni coś upichcić :)
OdpowiedzUsuńZa parmezanem nie przepadam, ale z wielką chęcią spróbowałabym takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńPyszny i bardzo ciekawe przepis. Uwielbiam mięso z kurczaka.
OdpowiedzUsuńMój narzeczony byłby wniebowzięty :D. Lubi takie dania, już zobaczył więc pewnie zrobimy :)
OdpowiedzUsuńKurczak, parmezan ale na bogato :)
OdpowiedzUsuńMniam! Zrobiłam się głodna! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Całe danie wygląda efektownie i bardzo smakowicie. Chętnie powtórzę Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSmakowite kąski serwujesz:)
OdpowiedzUsuńOstatnio jadłam. Jest bardzo, ale to bardzo dobry :)
OdpowiedzUsuń