Na działce wyrosły nam już pyszne młode listki jarmużu - takie są idealne do sałatek, a nawet kanapek, ale świetnie sprawdzą się w delikatnej potrawce z mięsem kurczaka. Jako że jest to przepis improwizowany, do tego dania polecam użyć ulubionych warzyw. Podawać z kaszą, kuskusem, ryżem lub ziemniakami.
Smacznego:)
dla 3 osób:
podwójna pierś kurczaka,
duża garść jarmużu,
1-2 marchewki,
pietruszka,
ćwierć selera,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego,
łyżka mąki,
łyżka masła,
ok. 1/3 szklanki śmietanki 18%,
sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry),
natka pietruszki
Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu prawie do miękkości. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić łyżkę masła, startą na tarce o grubych oczkach włoszczyznę, chwilę smażyć, dodać drobno posiekaną cebulę, a po chwili czosnek. Dorzucić mięso i zalać bulionem, tak, by lekko zakrywał mięso. Dusić krótko, aż składniki będą miękkie i wrzucić jarmuż. Poczekać chwilę, aż listki zmiękną. Zagęścić sos mąką rozmieszaną ze śmietanką (gdyby sos nie gęstniał, dodać więcej mąki), doprawić i posypać natką pietruszki.
Wiesz ze nigdy nie jadłam jarmuzu? Musze koniecznie spróbować w takiej potrawce.
OdpowiedzUsuńJarmużu jeszcze nie jadłam a tyle już razy miałam go spróbować. Ciekawe danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta potrawka :)
OdpowiedzUsuńAle to smacznie wygląda :) Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńCudowna inspiracja na obiad!
OdpowiedzUsuńMmm pyszności ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na potrawkę, połączeni jarmużu i kurczaka musi być pyszne :) Super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak tak czytam przepisy u Ciebie, to widzę jak moja kuchnia jeszcze uboga w składniki, jarmużu nigdy nie stosowałam np.
OdpowiedzUsuńMniam! A ja wracam tutaj po długim czasie i jak zwykle jest tu smacznie i ładnie! :)
OdpowiedzUsuńSzczerze? Nigdy nie jadłam takiej potrawki, ale jak tylko przejdę odczulanie od razu wypróbuje przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności. Uwielbiam kurczaka :D
OdpowiedzUsuńlubię potrawki z kurczaka;)
OdpowiedzUsuńWygląda ,że palce lizać :)
OdpowiedzUsuńCałość wygląda bardzo apetycznie :), lubię dania z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńAaaaale dobre! :)
OdpowiedzUsuńJarmuż...bardzo lubię i przemycam gdzie mogę.
OdpowiedzUsuńHmm, this looks really really good once again! Is that chard in there? We will have chard again tomorrow. I bought some beautiful one today in the organic supermarket :)
OdpowiedzUsuńxx
Larissa
http://cenestquedelachance.blogspot.de/
pierwszy raz słyszę o jarmużu ;o
OdpowiedzUsuńwww.honestallthetime.blogspot.com
Świetnie wyglada, moje smaki
OdpowiedzUsuńPyszna ta potrawka, obiadek idealny :)
OdpowiedzUsuńSuper potrawa;)
OdpowiedzUsuńJa jestem głodna, a tu takie coś :p pycha!
OdpowiedzUsuńmój blog, hooneyyy
Uwielbiam ryż:) obserwuję i zapraszam do siebie:)
OdpowiedzUsuńpysznie tu :) bede zagladala czesciej :) obserwuje:)
OdpowiedzUsuńnie jadłam jarmużu jeszcze..
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :-).
OdpowiedzUsuńMusze się nauczyć, żeby nie zglądac tu na noc..i znów jestem głodna :( A danie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń